hoofdpijn na slapen

De mogelijke oorzaken van hoofdpijn na slapen

Heb je wel eens te maken gehad met hoofdpijn na slapen? Slapen is van essentieel belang voor je gezondheid. Als je goed geslapen hebt, word je met een uitgerust gevoel wakker. Je bent weer klaar voor een nieuwe dag. Maar helaas wordt niet iedereen helemaal okselfris wakker na het slapen. Soms kun je te maken krijgen met hoofdpijn na het slapen. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je geregeld wakker wordt met hoofdpijn na het slapen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn na het slapen voor je op een rij en laten we je zien wat je hiertegen kunt doen.

Hoofdpijn na slapen door spanningshoofdpijn

Eén van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn na slapen is een spanningshoofdpijn. Dit staat ook wel bekend als een spierspanningshoofdpijn. De oorzaken van dit type hoofdpijn zijn stress, angst, depressieve gevoelens of vermoeidheid. De spanning kan zowel mentaal als fysiek zijn. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een spanning in de nek die richting het hoofd straalt, maar je kunt daarnaast last hebben van mentale spanning. Je voelt de hoofdpijn rondom je schedel. Deze vorm van hoofdpijn kan er voor zorgen dat je ook na het slapen nog hoofdpijn heeft. Alhoewel voldoende slaap dit zou moeten oplossen, is dit niet altijd het geval. Dit kan echter ook wijzen op een ander probleem.

Te weinig kwalitatief goede slaap

Hoofdpijn na het slapen kan er ook op wijzen dat je slaap kwalitatief gezien niet goed genoeg is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat je een lichte slaper bent die tussendoor geregeld wakker wordt. De één valt meteen weer in slaap, terwijl de ander voor langere tijd wakker is. Vele onderbrekingen van de slaap zorgen voor een kwalitatief slechtere nachtrust. Dit kan leiden tot hoofdpijn na de slaap. Het kan ook zijn dat je laat gegeten of gedronken (alcohol) hebt wat leidt tot kwalitatief mindere slaap. Daarnaast kun je er een slechte slaaphygiëne op na houden (bijvoorbeeld overdag tijd spenderen in bed of veelvuldig gebruik van je smartphone in bed) en kan de ondersteuning in bed niet goed genoeg zijn, wat leidt tot nek- en rugklachten.

Slaapapneu

Een probleem dat vaker voorkomt dan men denkt is slaapapneu. Apneu zorgt er voor dat je regelmatig stopt met ademen tijdens het slapen. Hierdoor krijg je in de nacht te maken met zuurstoftekort, wat in de ochtend leidt tot barstende hoofdpijn. Ook snurken en excessief tandenknarsen kan leiden tot hoofdpijn in de ochtend.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn na het slapen?

Je kunt niet elke factor beïnvloeden, maar wat kun je wel doen? Zorg ten eerste voor een optimaal slaapsysteem, met een matras en kussen die je optimaal ondersteunen. Let op je slaaphouding. Zorg ook overdag dat je de correcte houding aanneemt, zodat je bijvoorbeeld geen last krijgt van hoofdpijn vanuit je nek. Slaap voldoende en neem een goede slaaphygiëne in acht (niet eten en drinken voor je gaat slapen, geen schermen twee uur voor het slapen gaan). Hou je aan een vast slaapritueel. In het geval slaapapneu kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Met je arts kan vervolgens overlegd worden wat de beste stappen zijn. Maar de hierboven genoemde stappen kunnen je al flink helpen om hoofdpijn na het slapen te voorkomen. Probeer het zelf eens!