plotseling wazig zien

De mogelijke oorzaken van plotseling wazig zien

Het is best even schrikken als je ineens minder goed ziet dan voorheen. Plotseling wazig zien is één van de meest voorkomende symptomen in het geval er iets mis is met de ogen. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Voordat we de mogelijke oorzaken van plotseling wazig zien met je bespreken, willen we je er aan herinneren dat het in deze situatie altijd van groot belang is om meteen contact op te nemen met de huisarts of een huisartsenpost. Het kan het geval zijn dat er met spoed ingegrepen moet worden. Dit is dus goed om te weten. In deze blog gaan we dieper in op wat er ten grondslag kan liggen aan plotseling wazig zien.

Stress en vermoeidheid

Laten we beginnen met één van de relatief minst erge oorzaken van plotseling wazig zien. Dit kan te maken hebben met stress. Tijdens een stressvolle periode heb je het gevoel dat je boog strak staat. Dit is niet alleen metaforisch zo, maar letterlijk staan al je spieren strakker tijdens een periode van stress. Dat geldt ook voor de spieren in de ogen. Hierdoor zie je minder scherp en meer wazig. Ontdoe jezelf van je stress en je zult merken dat je ook weer beter ziet. Ook vermoeidheid kan van invloed zijn op je ogen. Je ogen kunnen moe worden omdat je bijvoorbeeld veel naar een beeldscherm kijkt op een dag. De oplossing is simpel: geef je ogen genoeg rust.

Verziendheid en bijziendheid

Het kan ook zijn dat je gezichtsvermogen simpelweg is afgenomen. Dit kan iedereen overkomen. Waar je voorheen bijvoorbeeld goed de borden kon lezen in de auto, kost dit je nu meer moeite. Je lijkt waziger te zien bij verre afstanden. Maar het kan ook zijn dat je van dichtbij alles waziger ziet, bijvoorbeeld als je iets probeert te lezen. Of je nu verziend of bijziend bent, er is altijd een oplossing te vinden in de vorm van een bril of lenzen. Maak hiervoor een afspraak bij je lokale opticien. Het is aan te raden hier iets aan te doen, anders kun je last krijgen van onder meer hoofdpijn en duizeligheid.

Staar, netvliesloslating, ontsteking of een bloeding

Nu arriveren we bij de wat vervelendere oorzaken van plotseling wazig zien. Ten eerste kan er sprake zijn van staar, iets wat meestal op oudere leeftijd plaatsvindt. Opereren verhelpt dit probleem. Daarnaast kan het zijn dat je netvlies heeft losgelaten, er een bloeding in het glasvocht heeft plaatsgevonden of dat een bloedvat in het oog afgesloten is geraakt. Daarnaast kan er sprake zijn van een inwendige oogontsteking of een beroerte. In deze situaties dien je meteen contact op te nemen met een huisarts of een huisartsenpost. Hoe sneller je behandeld kan worden, hoe beter.