dikke voeten en enkels

Dit kun je doen tegen dikke voeten en enkels

Last van dikke voeten en enkels? Je bent niet de enige. Dit is een probleem dat geregeld voorkomt. Het goede nieuws is dat er een aantal stappen zijn die je kunt ondernemen als je last hebt van dikke voeten en enkels. Hierbij zijn de stappen die je kunt ondernemen wel afhankelijk van de oorzaak van de dikke voeten en enkels. Vaak gaat het hierbij om vocht. Dit vocht hoopt zich op in het weefsel rondom je enkels en voeten. Maar ook een blessure kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met dikkere voeten en enkels. Hoe dit probleem ook is ontstaan, je wilt er vanaf komen. Lees in dat geval snel deze blog, waarin we je vertellen wat je kunt doen tegen dikke voeten en enkels.

Wat kun je doen tegen dikke voeten en enkels door vocht?

De meeste klachten rondom dikke voeten en enkels worden veroorzaak door vocht. Dit komt vooral bij mensen op hogere leeftijd voor, maar ook op jongere leeftijd kun je hier al mee te maken krijgen. Deze problemen worden geregeld veroorzaakt door de ophoping van vocht in weefsel, wat ook wel oedeem wordt genoemd. Jongere vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen als ze zwanger zijn, maar vaak zijn het oudere mensen bij wie dit soort klachten optreden. Oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen zijn een verzwakt hart, leveraandoeningen, nieraandoeningen en bloedvaten in de voeten en enkels die het bloed niet meer goed kunnen overbrengen naar het hart.

Maar wat kun je precies doen tegen dikke voeten en enkels door vocht? Het is een aanrader om minder zout tot je te nemen. Meer beweging is altijd een goed idee en daarnaast kan een wisseldouche wonderen doen. Mocht het mogelijk zijn, dan zou je jouw voeten op een kussen kunnen leggen zodat je er omhoog mee kunt slapen. Dit helpt bij de afvoer van vocht. Blijven dikke voeten en enkels je problemen geven, dan kun je even langs gaan bij de huisarts. Steunkousen op maat kunnen je helpen bij dergelijke problemen.

Wat kun je doen tegen dikke voeten en enkels door een verzwikking?

Er kan ook een wat meer direct aanwijsbare reden zijn voor het feit dat je last hebt van dikke voeten en enkels. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een verzwikking. Dit merk je meteen: je voet is naar binnen of buiten geklapt, met opgerekte of gescheurde enkelbanden als gevolg. Dit gebeurt vaak plotseling, dus er is weinig wat je kunt doen om dit te voorkomen. Heb je hier last van, dan is het belangrijk dat je eerst rust neemt en vervolgens langzaam opbouw met lopen. In beweging blijven is belangrijk, maar ga hierin niet te ver. Pijn is een goede indicator van het feit dat je weer rust moet nemen. Daarnaast kan het helpen om je enkel te koelen, je enkel hoog te leggen en je enkel in een stevig verband wikkelen.