knie ontsteking symptomen

Dit zijn de symptomen van een knie ontsteking

De knie ontsteking symptomen die je kunt ervaren bij een blessure zijn zeer divers. In bijna alle gevallen zal er vocht in de knie ontstaan, maar het is sterk afhankelijk van het soort blessure en van de bijkomende ontsteking welke de precieze knie ontsteking symptomen zijn. Het grote aantal knieklachten is logisch, want het kniegewricht is het meest ingewikkelde van ons lichaam. De knie wordt bovendien het zwaarst belast van alle gewrichten. Als je last krijgt van klachten aan een kniegewricht moet je voorzichtig zijn. Want de kans is reëel dat je de schade door een verkeerde behandeling vergroot en de knie ontsteking symptomen verergeren.

Lichte blessures aan de knie

Onder de lichte blessures in het kniegewricht worden de kneuzingen en overstrekking verstaan. Een kneuzing ontstaat als je op de knie valt of er een flinke klap op krijgt. De knie ontsteking symptomen beginnen met vochtophoping in de knie. De knie krijgt na verloop van tijd een blauw-rode kleur. Bij overstrekking wordt de hele knie, dus de spieren, banden, pezen en het kapsel beschadigd. De knie ontsteking symptomen zijn ook hier vochtophoping, maar daarnaast wordt ook een flinke pijn in de knie ervaren. Na een overstrekking is een knie langere tijd onstabiel en moet je er voorzichtig mee zijn.

Scheuringen in de knie

Bij scheuringen in het kniegewricht kenmerken de knie ontsteking symptomen zich altijd door een hevige pijn in de knie. Bij een spier- en peesscheuring ontstaat daarnaast vocht in de knie. Bij deze blessure is de knie langere tijd instabiel. Een gescheurde meniscus, die het gevolg is van gelijktijdig draaien en buigen van de knie kenmerkt zich naast een hevige pijn door bloederig vocht in de knie. Soms kan de knie ook ‘op slot’ gaan. Deze blessure is aan de buitenzijde van de knie vaak goed te zien. Dezelfde knie ontsteking symptomen zijn zichtbaar bij gescheurde kruisbanden. Die ontstaan als het spierweefsel kapot gaat doordat het de extreme krachten niet meer kan opvangen.

Chronische klachten in de knie

Eén van de twee belangrijkste chronische klachten in de knie is artritis. De knie ontsteking symptomen van deze aandoeningen beginnen met pijnklachten, die in de loop van de jaren toenemen. Artritis, slijtage van het kraakbeen in de knie, geeft voortdurend wrijving in het gewricht. Daarbij treedt vochtophoping op, er zijn pijnklachten en de knie kan ‘op slot’ gaan. Bijkomende knie ontsteking symptomen bij artritis zijn een verminderde flexibiliteit van het gewricht en stijfheid. Die oorzaken van artritis zijn divers, zoals een verkeerde stand van de benen of ontstekingen.

Reumatische gewrichtsontsteking

Bij een reumatische gewrichtsontsteking valt het eigen immuunsysteem de cellen in de knie aan. Daarbij ontstaan ontstekingen, die het bindweefsel en het kraakbeen aantasten. De knie ontsteking symptomen verlopen in fasen. In de eerste fase is er sprake van milde pijnklachten. Die gaan gepaard met koorts en vermoeidheid. In een latere fase zullen ook stijfheid, roodheid, zwellingen en pijn optreden. Naarmate de aandoening langer duurt nemen ook de pijnklachten in hevigheid toe.