oor dicht bij verkoudheid

Een dicht oor bij verkoudheid; 3 tips

Een oor dicht bij verkoudheid is een vervelende complicatie die best vaak voorkomt. Het gevolg is dat je minder goed hoort of juist dat geluiden veel harder klinken. Een oor dicht bij verkoudheid is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf weer over als je verkoudheid voorbij is. De klachten ontstaan doordat je neus verstopt raakt door opgezwollen slijmvliezen of slijm. Daardoor ontstaan er drukverschillen in het gehoororgaan, die ervaren worden als een oor dicht bij verkoudheid. Als de overlast die je daardoor ervaart erg groot is, kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.

Zelf een dicht oor bij verkoudheid verhelpen

Nu je weet dat een oor dicht bij verkoudheid wordt veroorzaakt door een verstopte neus is het vrij eenvoudig om een methode te verzinnen om de klachten te verhelpen. Als je er in slaagt om de verstopping in je neus laten verdwijnen, verdwijnt ook de doofheid. Een beproefde methode, die geen risico’s met zich meebrengt, is stomen. Dat doe je door een handdoek over een bak met heet water te leggen en er met je hoofd onder te gaan hangen. Door de stoom in te ademen, liefst door de neus, verdwijnt de verstopping en kun je weer ademen en horen. Het kan nodig zijn om meerdere keren te stomen bij een hardnekkige verstopping.

Alternatieve methoden

In plaats van stomen kun je er ook voor kiezen om kokend water op een washandje te doen en dat tegen het verstopte oor te houden. Wat ook goede resultaten geeft zijn luchtweg stimulerende oliën. Sprenkel bijvoorbeeld wat eucalyptusolie op een zakdoek en adem de geur in. Je zal merken dat je neus minder erg verstopt raakt en dat de doofheid minder hinderlijk wordt. Ook het gebruik van een neusspray helpt om een oor dicht bij verkoudheid te verhelpen, maar dat mag niet langer dan 5 – 7 dagen achtereen worden gebruikt.