gezwollen enkel

Een gezwollen enkel? Dit kun je doen

Het is erg vervelend als je last hebt van een gezwollen enkel. Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem. Vaak gaat het hierbij om vocht in de enkel, maar een enkel kan ook opgezwollen raken door bijvoorbeeld een verzwikking of een vergelijkbare blessure. Wat de oorzaak ook is, logischerwijs wil je er iets aan doen. Een gezwollen enkel is niet fijn. Je loopt minder comfortabel en bovendien kan het zomaar zo zijn dat je schoenen niet meer passen. Maar wat zijn de oplossingen hiervoor? In deze blog laten we je zien wat je kunt doen als je last hebt van een gezwollen enkel.

Gezwollen enkel door een blessure

Een gezwollen enkel kan ontstaan door een verzwikking. Hierbij klapt je voet plots naar binnen of naar buiten, wat leidt tot een verdikking in de enkel. Als de enkelbanden opgerekt worden dan wel scheuren, leidt dit tot een scherpe pijn. Als je er voor wilt zorgen dat de enkel minder gezwollen wordt, is rust nemen van groot belang. Dit geeft de enkel de tijd om te helen. Daarnaast kun je de enkel koelen om de zwelling af te laten nemen. Ook kan het helpen om een stevig verband om je enkel te wikkelen. Tevens is het een goed idee om de enkel hoog te leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Naast rust is lopen ook van belang als het gaat om het herstellen van je enkel. Let hierbij wel op dat de pijn niet erger wordt.

Gezwollen enkel door vocht

Daarnaast kun je ook last krijgen van een gezwollen enkel door vocht. Dergelijke dikke enkels staan ook wel bekend als oedeem. Met deze Latijnse term bedoelen we de plotselinge ophoping van vocht in weefsel. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Zo is dit een bekende zwangerschapsklacht, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat de bloedvaten in de enkel het bloed niet meer goed kunnen transporteren naar je hart. Lever- en nieraandoeningen kunnen ook zorgen voor vocht in de enkels.

Gezwollen enkels zijn vervelend, zeker als je er voor langere tijd last van hebt. Wel kun je er wat dingen tegen doen. Ten eerste kun je minder zout consumeren. Probeer genoeg te bewegen en een wisseldouche kan ook wel eens helpen. Daarnaast kun je met je voeten omhoog slapen (bijvoorbeeld op een kussen) om het vocht zo beter af te voeren. Hou je voor langere tijd last van gezwollen enkels, dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. In dat geval kan het nodig zijn om bijvoorbeeld steunkousen te gaan dragen. Deze kousen kunnen op maat gemaakt worden. Je zult al snel het verschil merken.