mitella aanleggen

Een mitella aanleggen, hoe doe je dat?

Je gebruikt een mitella onder andere bij letsels aan de onderarm en/ of aan de hand. Je maakt een mitella van een driehoekige draagdoek. Een mitella zorgt ervoor dat jouw onderarm of hand de juiste ondersteuning krijgt en niet naar beneden hangt. Als jij jouw onderarm of hand bij een letsel naar beneden laat hangen kan dit namelijk leiden tot stuwing. Het bloed stroomt dan maar naar één punt, waardoor er een pijnlijk en kloppend gevoel op kan treden. Een mitella helpt dit te voorkomen. Ben jij benieuwd hoe een mitella aanleggen werkt? Lees dan snel verder.

Wanneer leg je een mitella aan

Als het slachtoffer geblesseerd is aan de bovenarm of schouder wordt er geen mitella aangelegd. Je dient dan een brede das aan te leggen. Deze brede das kun je ook met een driehoekige draagdoek maken. Bij een brede das is de elleboog geheel vrij. De elleboog hangt dan dus niet in een doek. Alleen de pols wordt hierbij ondersteund. Je legt een mitella aan als er letsel is aan de onderarm of aan de hand. Het is overigens niet altijd nodig om een brede das of mitella aan te leggen. Zo kan het slachtoffer ook zelf de pijnlijke arm vasthouden en ondersteunen. Wil of kan het slachtoffer de arm niet zelf ondersteunen? Dan kun je een mitella aanleggen.

Een mitella aanleggen in 8 stappen

Het aanleggen van een mitella is al binnen enkele stappen gedaan. Het aanleggen is voor het slachtoffer vaak erg lastig en pijnlijk. Daarom is het belangrijk dat het slachtoffer zelf zijn of haar aangedane arm vast wil houden tijdens het knopen. Ga tijdens het aanleggen van de mitella als volgt te werk:

  1. Haal de mitella uit de verpakking, kies voor een driehoekige doek of vouw een grote theedoek of sjaal tot een driehoek.
  2. Zorg ervoor dat de hand hoger dan de elleboog ligt.
  3. Zorgt ervoor dat het stompe punt van de driehoekige doek onder de elleboog ligt en gebruik de scherpe punten om te knopen.
  4. Haal eerst de scherpe punt die het meest dichtbij de borstkas van het slachtoffer is onder de pijnlijke arm door. Deze leg je vervolgens op de gezonde schouder.
  5. Leg de andere scherpe punt achter de nek van het slachtoffers, langs de pijnlijke zijde naar achter.
  6. Knoop beide scherpe punten aan elkaar vast met een stevige en platte knoop.
  7. Vouw vervolgens de stompe punt van de doek onder de elleboog dubbel en maak deze met een veiligheidsspeld of een stukje tape vast.
  8. Als de vingers tot het laatste kootje uitsteken is de mitella op de juiste manier aangelegd.