schaafwond verzorgen

Een schaafwond verzorgen, zo doe je dat

De schade die is ontstaan door een schaafwond is meestal oppervlakkig en daarom kun je een schaafwond verzorgen bijna altijd doen zonder een arts te raadplegen. Schaafwonden ontstaan altijd door lichte valpartijen of doordat je met de huid langs een ruw oppervlak bent gegaan. Daarbij raakt de huid beschadigd. Een klein laagje vel is verdwenen. Soms kan dat leiden tot kleine bloedpuntjes. Verder ontstaat er een schrijnend gevoel, dat door sommigen ook wel als prikken of branden wordt omschreven. Schaafwonden laten geen littekens achter en helen snel.

Hoe moet je een schaafwond verzorgen?

Ouderen hebben bijna nooit last van schaafwonden. Dat zijn typische verwondingen van kinderen en volwassenen, die in hun enthousiasme vallen of langs oppervlakken lopen waarbij de huid beschadigt. Kleine kinderen beginnen van de schrik van de plotselinge pijnlijke plek vaak meteen te huilen. Een schaafwond verzorgen begint daarom meestal met het troosten van het kind. Het is belangrijk om het op zijn gemak te stellen en duidelijk te maken dat het allemaal wel meevalt met de schade. Als er wat bloed op de wond verschijnt kan dat een flinke opgave zijn, want kinderen kunnen daar enorm van schrikken.

Symptomen

Een schaafwond is geen diepe wond. Alleen het bovenste laagje van de huid is verdwenen. Wat overblijft is een stukje bekraste huid, waarin soms het ruwe oppervlak nog te zien is waar de huid tegenaan is gekomen. Algemene kenmerken van een schaafwond zijn dat de huid rood ziet, enigszins zwelt en warm aanvoelt. Soms scheidt zich wat wondvocht af of kunnen er bloeddruppels ontstaan. Dat is niet erg, want daarmee wordt vuil onmiddellijk afgevoerd. De meeste slachtoffers bij wie je een schaafwond verzorgen moet klagen over pijn.

Een schaafwond verzorgen

Een schaafwond verzorgen begint met het reinigen van de wond. Dat kan gewoon onder de kraan. Het is voor het slachtoffer prettig om de wond niet met koud maar met lauw water uit te spoelen. Het uitspoelen is nodig totdat al het zichtbare vuil is verdwenen. Om te voorkomen dat er een infectie ontstaat moet de wond daarna worden gedesinfecteerd. Let er op dat bij een schaafwond verzorgen bij kleine kinderen een speciaal desinfectiemiddel wordt gebruikt, dat niet prikt. Bij volwassenen kan jodium of alcohol worden gebruikt. Vervolgens kan de wond drogen. Kleine schaafwonden hoeven niet te worden afgedekt en genezen vanzelf. Bij grotere of diepere wonden is het prettiger om de wond af te dekken met een pleister.

Genezingsproces

Een schaafwond verzorgen gaat verder bijna vanzelf. Als de wond aan de lucht kan genezen, dus zonder pleister, hoeft er niets te worden gedaan. Er zal zich een korstje vormen, dat vanzelf afvalt als de huid is genezen. Bij een schaafwond die is afgedekt moet de pleister de eerste dagen twee keer per dag worden verwisseld. Zodra de wond droog is en zich een korstje heeft gevormd kun je de pleister weglaten. Het wondje geneest dan uit zichzelf. Bij diepe vuile wonden of ontstekingen wordt aangeraden om voor de schaafwond verzorgen een huisarts in te schakelen.