verstopte neus verhelpen

Een verstopte neus verhelpen, hoe doe je dat?

In de wintermaanden heeft iedereen weleens last van een flinke verkoudheid, met als meest vervelende symptoom een verstopte neus. Een verstopte neus verhelpen is dan het eerste wat je wilt doen. Gelukkig zijn daar allerlei methoden voor. Die hebben allemaal als effect dat je beter door je neus kunt ademen. Je kan kiezen voor middeltjes die bij de apotheek te koop zijn. Maar een verstopte neus verhelpen kan ook door gebruik te maken van producten die je al standaard in huis hebt. Veel water drinken en voldoende rusten is altijd goed, want daardoor kom je sneller van je verkoudheid af.

Twee manieren van een verstopte neus verhelpen

Bij de drogist en de apotheek zijn talloze producten verkrijgbaar die een verstopte neus verhelpen. De werking van deze producten is niet allemaal hetzelfde. Er zijn producten die ervoor zorgen dat het opgezette neusslijmvlies slinkt, zodat je wat meer lucht krijgt. Andere producten gaan de verstopping tegen door het slijm in de neus te verdunnen. Waar je voor kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Houd in elk geval in het achterhoofd dat een verstopte neus verhelpen een tijdelijke oplossing is. Je moet de behandeling gedurende de dag dus regelmatig herhalen.

Zout

Een verstopte neus verhelpen door middel van een zoutoplossing is in principe onschadelijk. Deze methode zorgt ervoor dat het slijm in de neus dunner wordt, zodat het wat gemakkelijker kan worden uitgesnoten. Een zoutoplossing is als complete neusspray te koop, maar je kunt hem ook zelf maken door een theelepel zout in water op te lossen. Een nadeel van deze methode is, dat sommige mensen enorme last krijgen van een loopneus, waardoor ze vrijwel de hele tijd met een zakdoek in de weer zijn. Als je daar last van hebt is het goed om te zoeken naar een andere manier van de verstopte neus verhelpen.

Xylometazoline

Een verstopte neus verhelpen met een neusspray bestaande uit xylometazoline is een zeer effectieve methode om verlichting te krijgen. Dat middel heeft een vernauwend effect op de opgezette slijmvliezen in je neus. De zwelling neemt af, waardoor je meer lucht krijgt. Deze neussprays vallen onder de medicijnen. Je mag ze niet te lang gebruiken om te voorkomen dat je neusslijmvlies beschadigt. Aangeraden wordt om het middel niet langer dan 7 dagen achtereen te gebruiken en je aan de aanbevolen dosering te houden. Als je neusslijmvlies beschadigt heb je voortdurend een verstopte neus.

Een verstopte neus verhelpen met stomen

Een ouderwetse maar beproefde manier van een verstopte neus verhelpen is door meerdere keren per dag te stomen. Dat doe je door kokend water in een schaal te doen en je gezicht daar boven te houden. Het beste resultaat krijg je door de stoom door middel van een handdoek om je hoofd naar je gezicht te leiden. De stoom, met desgewenst een menthol oplossing als toevoeging, lost de verstopping op waardoor de luchtwegen vrij komen. Na het stomen heb je meestal gedurende een paar uur minder last van een verstopte neus.