beste middel tegen acne

Het beste middel tegen acne

Het is vervelend om last te hebben van acne. Vrijwel iedereen van ons heeft er last van gehad tijdens de puberteit. De mate waarin je last hebt van acne kan voor iedereen verschillen. Soms heb je maar een paar puistjes, maar je kunt ook te maken krijgen met heftige acne. Daarnaast is het ook mogelijk dat je op latere leeftijd nog steeds hinder ondervindt van acne. In dit soort situaties kunnen we het ons voorstellen dat je op zoek bent naar het beste middel tegen acne. In dat geval hebben we goed nieuws voor je: er is niet één specifiek beste middel tegen acne, maar er zijn meerdere middelen die je in kunt zetten. We vertellen er je in deze blog alles over.

Benzoylperoxide

Een middel met benzoylperoxide wordt aangeraden door zowel huisartsen als specialisten op het gebied van acne. Ook menig ervaringsdeskundige zal een middel met benzoylperoxide aanraden. Dergelijke middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Je kunt ook bij een drogist langs gaan. Benzoylperoxide gaat de verdikking van de bovenste huidlaag tegen, het remt de ontsteking en het voorkomt de verdere groei van bacteriën. Je brengt dit middel ’s avonds aan, maar in het geval van een gevoelige huid is aanbrengen in de ochtend ook een optie. Dit middel heeft een aantal weken, veelal zes weken, nodig om zijn werk te doen.

Middelen met BHA of AHA

BHA staat voor beta-hydroxyzuur, terwijl AHA staat voor alfa-hydroxyzuur. BHA remt ontstekingen en bacteriën, terwijl AHA de huid vernieuwt en vocht vast weet te houden. Ideaal voor een droge of een gevoelige huid. BHA en AHA zijn stoffen die terug te vinden zijn in verschillende soorten exfoliants. Een exfoliant is een chemische scrub die er voor zorgt dat dode huidcellen van je huid weggehaald worden. Hierdoor wordt de huid in een rapper tempo vernieuwd. Dit gaat onder meer de verstopping van poriën, mee-eters en puistjes tegen. Een aanrader om minimaal één keer per dag aan te brengen op de huid.

Tretinoïne en adapaleen

Daarnaast kan het helpen om gebruik te maken van de middelen tretinoïne en adapaleen. Deze middelen hebben een gedeeld bestanddeel (retinoïde) wat deze opties zo effectief maakt. Je kunt kiezen voor een crème of lotion in het geval van tretinoïne. Let hierbij wel op dat deze middelen alleen op recept te krijgen zijn. Vaak zijn dit hierdoor alleen opties bij heftigere vormen van acne. Deze middelen breng je één keer per dag in de avond aan op de droge huid. Deze middelen kun je niet gebruiken als je zwanger bent.