hoe gezond is avocado

Hoe gezond is avocado?

Avocado’s zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zo maak je met deze vruchten de mooiste en meest romige gerechten en lekkerste dips en smoothies. Daarnaast heeft avocado ook een zeer goede naam als het op de gezondheid aankomt. Zo bevatten avocado’s veel verschillende mineralen, vitamines en antioxidanten. Maar hoe gezond is avocado nu eigenlijk en waarom is de avocado zo populair geworden?

Vol met mineralen, vitamines en antioxidanten

Dankzij de vele mineralen, vitamines en antioxidanten helpen avocado’s jouw energieniveaus en weerstand op peil te houden. Daarnaast ondersteunen avocado’s ook de gezondheid van verschillende organen. Zo zit er in avocado’s kalium, wat gunstig is voor je spieren, hart en allerlei processen in het lichaam, en bevatten avocado’s luteïne, wat weer goed is voor de ogen. Daarnaast zijn er ook veel vezels en hoogwaardige eiwitten in avocado aanwezig, die beide bijdragen aan een goede gezondheid. Dankzij al deze voordelen zou je dus kunnen zeggen dat avocado heel gezond is. Maar heeft een avocado niet ook een hoog vetgehalte en is dat wel zo gezond?

Goed voor de gezondheid

In een avocado zit maar liefst 20 tot 25 gram vet. Hierdoor vraag jij je misschien af of een avocado wel zo gezond is. De meeste vetten in de vrucht, ongeveer 15 gram, bestaan uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn gezonde vetten. Daarnaast vind je ook gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren in avocado. Slecht een kleine hoeveelheid van het vet in een avocado is verzadigd vet. Toch zijn er van verzadigd vet steeds meer aanwijzingen dat dit vet in natuurlijke vorm toch nodig is voor een goede gezondheid. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat avocado goed is voor je cholesterol.

De voordelen van een avocado

Naast dat avocado goed is voor je cholesterol zijn er nog meer voordelen voor je gezondheid. Zo is avocado ook gezond voor je lever. Dit komt doordat avocado een bijzonder stofje bevat, namelijk glutathion. Dit is een krachtige antioxidant die jouw lichaam helpt om vrije radicalen te neutraliseren. Deze stof heeft de lever nodig om jouw lichaam te ontdoen van schadelijke gifstoffen. Daarnaast kan een avocado zelfs helpen met afvallen. Een middelgrote avocado bevat ongeveer 200 tot 300 calorieën. Mensen hebben dagelijks ongeveer 2.000 calorieën nodig. Als je wilt afvallen gaat het vaak om minder calorieën, maar je kunt je ook focussen op andere manieren. Zo is uit onderzoek gebleken dat als je een halve avocado eet tijdens de lunch je 3 tot 5 uur later vaak minder honger hebt. De vezels, vetten en eiwit in een avocado geven namelijk een lange tijd een verzadigd gevoel. Hierdoor verlang je minder snel naar eten.