hoe lang duurt een koortslip

Hoe lang duurt een koortslip?

Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt wel eens te maken met een koortslip. Hierbij ontstaan blaasjes op en rondom de lippen. Het kan gebeuren dat een koortslip vaker dan één keer terug komt. De boosdoener is het herpesvirus. Dit is een besmettelijk virus dat kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld via een kus maar ook via het schudden van handen en vervolgens het aanraken van de eigen lip. Als je er mee te maken krijgt, kunnen we het ons goed voorstellen dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. Maar hoe lang duurt een koortslip? Hier gaan we in deze blog nader op in.

Gemiddelde duur van een koortslip

Over het algemeen zul je binnen 10 dagen van een koortslip af zijn. Er is geen behandeling om een koortslip sneller te laten doen verdwijnen. Het is een kwestie van afwachten. Over het algemeen hebben mensen weinig last van een koortslip. Het is vervelend, maar er valt mee te leven. Mocht je wel meer last hebben van je koortslip dan verwacht, dan kun je verzachtende middelen halen bij de apotheek. Let hierbij wel op dat hun werking beperkt is. Het blijft een kwestie van afwachten.

Welke fases zijn er bij een koortslip?

De duur van een koortslip valt in te delen in een aantal fases. Tijdens de eerste twee dagen kun je een tinteling voelen. Naast een tinteling kan dit ook branden of jeukend aanvoelen. Je ziet een rode huid ontstaan en soms kunnen er ook al pukkels ontstaan. Is je huid droog of beschadigd, dan vergroot dit de kans op een verdere verspreiding van de infectie. Verzorg daarom je huid goed tijdens deze fase. Na de tintelingen volgt de vorming van blaasjes tijdens dagen 2 tot en met 4. De pukkeltjes ontwikkelen zich tot blaasjes die met vocht gevuld zijn. Dit kan pijnlijk aanvoelen.

De blaasjes die zich vormen tijdens dag 2 tot en met 4 zijn gesloten. Tijdens de volgende fase, die plaatsvindt op dagen 4 en 5, gaan deze blaasjes open. Dit komt door het vocht dat zich in deze blaasjes vormt. Hierdoor barsten de blaasjes open. Het is belangrijk om tijdens deze fase zo veel mogelijk uit de buurt van mensen te blijven, want in die situatie ben je op je meest besmettelijk. Verzorg daarnaast je huid goed als deze ontstoken raakt. Na 5 dagen heb je de ernstigste fases gehad. Nu beginnen er korstjes te ontstaan op de open gesprongen blaasjes. De fase van het herstel van de huid is begonnen. Dit voelt soms wat pijnlijk en de korsten kunnen soms nog open gaan, maar de genezing begint nu. Na een dag of 10 is het meestal wel over. Heb je na twee weken nog last van je koortslip, dan raden we je aan om je huisarts te bezoeken.