hoe lang duurt keelpijn

Hoe lang duurt keelpijn?

Als je last hebt van keelpijn, kan deze pijn je niet snel genoeg over zijn. Zo denken we er allemaal over. Maar hoe lang duurt keelpijn? Natuurlijk kan de duur van pijn in de keel per persoon verschillen. De één knapt snel op, terwijl de ander er wat langer last van heeft. Bovendien kan de duur ook afhangen van de manier waarop de keelpijn is veroorzaakt. We hebben het in deze blog niet over een blessure of keelpijn doordat je te vaak je keel schraapt, maar over keelpijn die veroorzaakt is door een verkoudheidsvirus. Hoe lang duurt keelpijn in deze situatie? Hieronder vertellen we je er meer over, en we laten je zien wat je kunt doen om keelpijn minder lang te laten duren.

Wat is de gemiddelde duur van keelpijn?

Keelpijn kan diverse oorzaken hebben. Stel dat je veel gerookt hebt in je leven. In dat geval is de kans groot dat je vaker last zult hebben van keelpijn dan anderen en dat dit niet altijd veroorzaakt wordt door een verkoudheidsvirus. Ook veel schreeuwen of veel de keel schrapen kan er voor zorgen dat je vaker last hebt van keelpijn dan anderen. Maar laten we er vanuit gaan dat je keelpijn veroorzaakt wordt door een verkoudheidsvirus. Hoe lang duurt keelpijn in dat geval?

Over het algemeen kun je bij keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus er van uit gaan dat je over het algemeen binnen 10 dagen van het virus af bent. In de meeste gevallen voel je in de laatste dagen ook dat de keelpijn significant afneemt. In de meerderheid van de situaties zul je dus binnen maximaal 10 dagen af zijn van de pijn in je keel. Over het algemeen is het ook prima mogelijk dat je al veel sneller van je keelpijn af bent, terwijl het in sommige situaties zo kan zijn dat je iets langer dan 10 dagen last hebt van de keel. De duur van de keelpijn kan dus van persoon tot persoon verschillen, waarbij ook de context van belang is (bijvoorbeeld andere onderliggende klachten of veel roken).

Wat kun je doen tegen keelpijn?

Je zult af moeten wachten totdat je lichaam het virus bestreden heeft. Dan neemt de pijn in je keel af totdat het geheel verdwenen is. In de tussentijd kun je wel wat dingen doen om de pijn te verlichten. Thee met honing is altijd een goed idee, en sowieso is genoeg drinken van groot belang. Daarnaast is het een aanrader om voldoende rust te pakken. Voldoende slapen helpt altijd goed bij het bestrijden van virussen.