hoofdpijn vanuit de nek verhelpen

Hoofdpijn vanuit de nek verhelpen

Altijd al willen weten hoe je hoofdpijn vanuit de nek verhelpen kunt? Lees dan snel verder, want in deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit probleem. Hoofdpijn vanuit de nek wordt ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd. Hierbij komt de pijn dus vanuit de nek vandaan. Over het algemeen heb je hierbij last van één specifieke zijde van je hoofd. Deze hoofdpijn is zeurend van aard en de pijn kan zich ook tussen je wenkbrauwen bevinden. Bovendien voel je de pijn niet altijd alleen in je hoofd, maar in de schouders of je armen. Vaak is een diagnose met behulp van röntgenfoto’s nodig. Maar wat kun je doen om hoofdpijn vanuit de nek te verhelpen? We vertellen je er hieronder meer over.

Hoe ontstaat hoofdpijn vanuit de nek?

Hoofdpijn vanuit de nek is één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn van dit moment. Ongeveer 15% tot 25% van alle hoofdpijnen zijn hoofdpijn vanuit de nek. Er is daarom ook sterk de behoefte om hoofdpijn vanuit de nek te verhelpen. Deze vorm van hoofdpijn kan op meerdere manieren ontstaan. Ten eerste kun je last krijgen van hoofdpijn vanuit de nek door een onverwachte val of klap op het hoofd of op de nek. Hierdoor schiet de hoofdpijn er ineens in. Een andere oorzaak van deze soort hoofdpijn is overbelasting. De nek kan onder verschillende omstandigheden overbelast raken, waaronder door het aannemen van een verkeerde houding. Deze verkeerde houding kan zowel tijdens het zitten als tijdens het lopen aangenomen worden.

Hoe herken je hoofdpijn vanuit de nek?

Bij dit type hoofdpijn merk je overduidelijk dat de nek de boosdoener is. Daarnaast wordt de pijn gekarakteriseerd als ‘continu zeurend’. Het is geen kloppende hoofdpijn, maar een consistente straling vanuit de nek naar de voor- of zijkant van het hoofd. Je kunt het ook boven de wenkbrauwen voelen. Er is geen vaste duur. Soms duurt de hoofdpijn een week, andere keren kan het zelfs meerdere weken aanhouden. De symptomen zijn soms vergelijkbaar met een spanningshoofdpijn of migraine, waardoor het stellen van de correcte diagnose soms lastig kan zijn. De beste manier om hoofdpijn vanuit de nek vast te stellen is met behulp van een röntgenfoto. Hoofdpijn vanuit de nek verhelpen kan na het stellen van de juiste diagnose.

Hoe verhelp je hoofdpijn vanuit de nek?

Het goede nieuws is dat er meerdere oplossingen zijn voor hoofdpijn vanuit de nek. Wel zul je hiervoor de hulp nodig hebben van een fysiotherapeut. Deze therapeut kan je bijstaan in het aannemen van de correcte houding met behulp van oefeningen. Manuele therapie kan ook een oplossing zijn, en er kan ook een TENS apparaat ingezet worden om de pijn af te laten nemen. Daarnaast zijn een blokkade, een PRF behandeling en een multidisciplinaire behandeling mogelijk.

Thuis kun je weinig doen om de pijn zelf weg te nemen, behalve door de door de fysiotherapeut aangeraden oefeningen uit te voeren. Wel is het mogelijk om medical tape aan te brengen om de pijn te verminderen en de spanning die je in de nek voelt af te laten nemen. Denk je dat je last hebt van hoofdpijn vanuit de nek? Laat een diagnose stellen en laat je helpen door een fysiotherapeut.