oorontsteking zelf behandelen

Kun je een oorontsteking zelf behandelen?

Een oorontsteking is bijzonder vervelend en logischerwijs wil je er van alles aan doen om dit probleem zo snel mogelijk te behandelen. Maar kun je een oorontsteking zelf behandelen? Het goede nieuws is dat er mogelijkheden zijn om een oorontsteking zelf te behandelen. Natuurlijk raden we wel aan om een huisarts te bezoeken, zeker als de oorontsteking blijft aanhouden. Vooral als dit ook na de eigen behandeling het geval is, kun je beter je huisarts bezoeken om erger te voorkomen. Hieronder zetten we voor je op een rij wat je kunt doen om je oorontsteking zelf te behandelen.

Oorontsteking zelf behandelen met een neusspray

Misschien klinkt het je raar in de oren: een oorontsteking zelf behandelen via de neus. Toch is het mogelijk met behulp van een neusspray. Dit komt doordat één van de mogelijke oorzaken van een oorontsteking een verkoudheid is. Hierdoor komt de buis van Eustachius dicht te zitten. Deze buis zit in de buurt van de neus en een neusspray kan deze buis bereiken en verlichting brengen. In neussprays zitten medicatie die klachten aan de slijmvliezen van zowel de neus, de oren als de keel verhelpen. Een natuurlijke neusspray is de beste oplossing.

Oorontsteking zelf behandelen met kruiden

Een middel dat bij kan dragen aan de behandeling van een oorontsteking is plantago. Plantago is opgebouwd uit weegbree, waarbij meerdere varianten van dit kruid als ingrediënt gebruikt kunnen worden. Net als een neusspray zorgt weegbree er voor dat de slijmvliezen in de oren, neus en keel verlicht worden. Je kunt dit middel tot je nemen met behulp van druppels, maar ook via een watje in de oren.

Oorontsteking zelf voorkomen

Daarnaast kun je een aantal stappen ondernemen om een ontsteking in de oren te voorkomen. Buig tijdens het douchen je hoofd voorover om te voorkomen dat water en shampoo of zeep in je oren terecht komen. Maak de oren altijd droog na het douchen. Draag oordopjes tijdens het zwemmen als je hierna geregeld last hebt van je oren. Maak de oren niet zelf schoon van binnen. Daar is je oorsmeer voor.

Oorontsteking laten behandelen door je huisarts

Natuurlijk is een bezoek aan de huisarts ook gewoon mogelijk. Zo weet je zeker dat de ontsteking in je oren effectief behandeld wordt. Vaak zal de huisarts in zijn of haar praktijk eerst de oren uitspuiten met water. Vervolgens zul je oordruppels krijgen voorgeschreven die alleen met een recept opgehaald kunnen worden bij de apotheek. Hier zit een zuur en een hormoon in die essentieel zijn bij de behandeling van een oorontsteking. Heb je veel last van de ontsteking? Neem in dat geval paracetamol. Vier maal twee paracetamol van 500 mg kan een hoop verlichting geven in het geval van oorpijnen.