lichamelijk klachten door stress

Lichamelijke klachten door stress verhelpen

Veel mensen ervaren lichamelijke klachten door stress. Voor het lichaam is het goed om enige spanning te ervaren, maar als dit te veel wordt slaat het over in stress en heeft het voornamelijk negatieve gevolgen. Van de stress gaat je hart sneller kloppen en stijgt je bloeddruk. Ook mentaal kan het negatieve gevolgen hebben. Alledaagse dingen kosten meer moeite en energie. In veel gevallen kunnen mensen moeilijker tot rust komen en genieten van leuke dingen in het leven. In dit artikel lees je meer over wat stress met je lichaam kan doen en wat je kunt doen om de klachten te verhelpen.

Dit doet stress met je lichaam

Heb je te maken met stress? Dan kun je dat op de volgende manieren aan je lichaam merken. Zo kan het zorgen voor moeheid en een verminderde energie. Je voelt je eerder futloos en in het dagelijks leven heb je minder energie dan normaal. Ook kan het zijn dat je prikkelbaar bent, waardoor je sneller emotioneel wordt. Het kost je dan meer moeite om emoties te reguleren. Je bent bijvoorbeeld sneller boos, aan het huilen of geïrriteerd. Wat ook voor kan komen is dat je je langdurig gespannen voelt en lastig in slaap komt.

Somberheid gaat bovendien ook vaak gepaard met stress in je lichaam. Soms kun je ook denken aan hoofdpijn en lichamelijke klachten als last van je maag, nek of rug. Over het algemeen is je weerstand ook lager als je veel stress ervaart. Daardoor ben je vatbaar voor verkoudheid en griep. Op de lange termijn kan een grote hoeveelheid stress ook zorgen voor hart- en vaatziekten. En kan het zorgen voor ongezonde gewoontes om te ontspannen. Veel mensen gaan roken of zoeken rust in het gebruik van alcohol. Al met al zijn er veel lichamelijke klachten door stress.

Wat kun je doen om lichamelijke klachten door stress te verhelpen?

Breng stressvolle bezigheden in kaart

Wat allereerst handig is om te doen, is om kritisch te kijken naar de aspecten in je leven die de stress veroorzaken. Zet voor jezelf op een rijtje wat je in het dagelijks leven energie geeft en wat je vooral energie kost. Breng dat goed in kaart en bespreek het met mensen om je heen. Hier ga je vervolgens mee aan de slag. Kijk hoe je de stress bij die specifieke bezigheden kunt verminderen. Los daarvan zijn er ook andere adviezen die kunnen bijdragen aan het verminderen van lichamelijke klachten door stress.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Het spreekt misschien voor zich, maar een gezonde levensstijl kan voor veel rust zorgen en is daarmee een geschikt middel tegen stress. Dat begint bij genoeg nachtrust en gezond eten. Laat alcohol wat vaker staan of probeer minder te gaan roken. Van gezond voedsel krijg je meer energie, waardoor je je vanzelf fitter gaat voelen.

Ook lichaamsbeweging en ontspanning hoort bij een gezonde levensstijl. Van sporten krijg je rust in je hoofd, het helpt psychische klachten te verminderen. Om nog niet te beginnen over de lichamelijke voordelen van sporten. Daarnaast werkt het om genoeg momenten op de dag in te plannen waarop je kunt ontspannen. Wissel inspanning genoeg af met ontspanning. Ga tussen alle bezigheden door eens zitten voor het lezen van een boek, voor het luisteren van muziek of een andere rustige bezigheid.