Menstruatiepijn

Menstruatiepijn: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

Menstruatiepijn is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen. Hoewel het een natuurlijk onderdeel is van de menstruatiecyclus, kan het voor sommige vrouwen behoorlijk pijnlijk en ongemakkelijk zijn. In dit artikel zullen we onderzoeken wat menstruatiepijn is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te verminderen.

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn, ook bekend als dysmenorroe, is pijn die optreedt vlak voor of tijdens de menstruatiecyclus. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals krampen, misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door de samentrekkingen van de baarmoeder. Tijdens de menstruatiecyclus produceert het lichaam prostaglandinen, hormonen die helpen bij het reguleren van de samentrekkingen van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te werpen. Als het niveau van prostaglandinen te hoog is, kan dit leiden tot overmatige samentrekkingen van de baarmoeder, wat resulteert in pijn.

Wat kun je doen tegen menstruatiepijn?

Er zijn verschillende manieren om menstruatiepijn te verminderen. Hieronder hebben we er een paar voor je opgesomd:

Inositol supplementen

Inositol is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Het wordt vaak gebruikt als supplement om hormonale disbalans en stemmingsstoornissen te behandelen. Er is ook bewijs dat Inositol kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. Uit een onderzoek onder 80 vrouwen met menstruatiepijn, bleek dat Inositol de pijn met bijna 50% verminderde.

Warmte

Het aanbrengen van warmte op het gebied van de baarmoeder kan ook helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. Warmte kan helpen de bloedvaten te verwijden en de bloedstroom te verhogen, waardoor de pijn vermindert. Je kunt een warme handdoek of een verwarmingskussen gebruiken om warmte toe te passen.

Dieet

Een gezond dieet kan ook bijdragen aan het verminderen van menstruatiepijn. Het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en suiker kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beperken van de productie van prostaglandinen. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, zaden en bladgroenten, kan ook helpen bij het verminderen van menstruatiepijn.

DIM supplementen

DIM (diindolylmethaan) is een stof die wordt gewonnen uit groenten zoals broccoli, kool en spruitjes. Het wordt vaak gebruikt als supplement om hormonale disbalans te behandelen. Er is ook bewijs dat DIM kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. In een onderzoek onder 55 vrouwen met menstruatiepijn bleek dat het innemen van een DIM supplement de intensiteit van de pijn met 25% verminderde.

Oefening

Hoewel het misschien niet fijn lijkt om te bewegen als je last hebt van menstruatiepijn, kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van de pijn. Oefening kan endorfines vrijgeven, natuurlijke pijnstillers van het lichaam, en kan helpen bij het verminderen van de productie van prostaglandinen.

Medicatie

Als de pijn erg ernstig is, kan medicatie ook worden gebruikt om te helpen bij het verminderen van de pijn. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen en naproxen kunnen helpen bij het verminderen van de productie van prostaglandinen en bij het verlichten van de pijn. Overleg altijd met een arts voordat je medicatie gebruikt.

Conclusie

Hoewel menstruatiepijn een veelvoorkomende klacht is bij vrouwen, kan het behoorlijk pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om menstruatiepijn te verminderen, waaronder het gebruik van inositol en DIM supplementen, warmte, dieet, oefening en medicatie. Het is belangrijk om met een arts te praten als de pijn ernstig is of als je andere symptomen hebt die zorgwekkend zijn.