oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant

Oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant

Oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant komt niet zo heel vaak voor. De klachten zijn vaak kortdurend en kunnen in veel gevallen met een pijnstiller worden opgelost. Als je vaak en langdurig last hebt van oorpijn en hoofdpijn aan één kant, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Die kan onderzoeken wat er aan de hand is en eventuele ernstige problemen vroegtijdig signaleren. Het komt overigens veel vaker voor dat iemand alleen hoofdpijn aan één kant heeft, dus zonder oorpijn. De oorzaken van dat soort hoofdpijn zijn talrijk. Eén van de belangrijkste is stress.

Relatie tussen oorpijn en hoofdpijn

Het hebben van oorpijn kan allerlei oorzaken hebben. Een flinke verkoudheid kan ervoor zorgen dat een oor verstopt raakt. Door drukverschillen kan er pijn ontstaan, zowel aan 1 kant als aan beide zijden. Als oorpijn door een verkoudheid lang aanhoudt is het mogelijk dat je daar ook hoofdpijn bij ontwikkelt. Normaal gesproken gaat het hier om klachten die verdwijnen zodra de verkoudheid over is. Om de klachten van oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant tijdens de verkoudheid te verlichten kun je gaan stomen of een neusspray gebruiken. De verstopping van de neus verdwijnt dan, en dan meestal wordt ook de oorpijn minder hevig.

Ontsteking

Een ontsteking achterin de mond kan ook aanleiding geven tot oorpijn en hoofdpijn aan één kant. Dit komt voor als er kiezen ontsteken. Vooral ontstoken verstandskiezen zijn een bekende oorzaak van oorpijn en hoofdpijn. De oorpijn ontstaat doordat de ontsteking gaat zwellen, wat druk op het gehoor tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan de combinatie van de pijn van de ontsteking en de oorpijn leiden tot hoofdpijn. Als je deze vorm van oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant wilt verhelpen dan moet je naar de tandarts. Die zal de ontstoken verstandskies trekken. Dan verdwijnen de klachten binnen afzienbare termijn.

Wat te doen bij oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant?

Als je incidenteel een poosje last hebt van oorpijn en hoofdpijn aan 1 kant is het meestal niet nodig om naar een arts te gaan. Als je er echt last van hebt kun je een pijnstiller nemen. Als de oorzaak van de oorpijn en hoofdpijn aanwijsbaar is, zoals bij een verkoudheid, hoef je ook niet naar een arts te gaan. Alleen als de klachten regelmatig terugkomen en langer aanhouden, is het goed om je te laten onderzoeken.