pijn binnenkant elleboog

Pijn aan de binnenkant van de elleboog

Van pijn aan de binnenkant van de elleboog kun je behoorlijk veel last hebben. Het is niet verstandig om de pijnklachten te negeren, want die gaan vanzelf echt niet over. Je loopt zelfs het risico maandenlang uitgeschakeld te zijn als je pijn binnenkant elleboog niet serieus neemt. Deze klachten ontstaan door overbelasting van de spieren en de aanhechting van de pezen in de onderarm. Deze spieren worden gebruikt om de hand en pols te draaien en om een vuist te maken. Ze zitten met pezen aan de binnenkant van de arm vast. Als de pezen lang zwaar belast worden gaan de aanhechtingen ontsteken.

Symptomen en oorzaak

Bij een ontsteking van de peesaanhechting in de onderarm heb je een stekende pijn binnenkant elleboog. Het is moeilijk om met een gestrekte arm een vuist te maken of dingen op te tillen. De plek van de ontsteking is pijnlijk als je op de binnenkant van de elleboog drukt. Deze aandoening, die een golfelleboog wordt genoemd, ontstaat bij langdurig iets stevig vasthouden met een gestrekte arm. Zoals de naam al zegt treden de klachten vaak op bij golfspelers, maar ze kunnen ook ontstaan door het langdurig vasthouden van gereedschap.

Pijn binnenkant elleboog behandelen

Een golfelleboog is een aandoening, waar je lange tijd last van kunt hebben. Rust is de beste heelmeester, maar het is erg moeilijk om je arm zo min mogelijk te belasten. Daardoor kan het soms wel tot een jaar duren voordat alle klachten van een golfelleboog volledig zijn verdwenen. Om te voorkomen dat een onderarm met heftige pijn binnenkant elleboog belast wordt, kan een arts besluiten om de arm in het gips te zetten. Een andere mogelijkheid om de arm sneller te laten genezen is speciale oefeningen aan te leren. Als er geen andere mogelijkheid is, kan de ontsteking operatief worden verwijderd.

Oefeningen bij pijn binnenkant elleboog

Om te voorkomen dat je arm in het gips moet of dat er een chirurgische ingreep plaats moet vinden kun je oefeningen doen. Het wordt aanbevolen om daarvoor naar een fysiotherapeut te gaan. Daarmee wordt voorkomen dat je de oefeningen verkeerd doet, waardoor de pijn binnenkant elleboog alleen maar erger wordt. Er zijn drie verschillende oefeningen. De eerste zal de buigspieren in de onderarm oprekken. De tweede oefening versterkt de strekspieren van de onderarm. De laatste oefening helpt om de knijpkracht te vergroten.

Hulpmiddelen

Gips wordt gebruikt om het gebruik van de arm tot een minimum terug te brengen. Als je dat niet wilt kun je een brace gebruiken om de arm op een andere manier zoveel mogelijk te ontzien. Zo’n brace wordt een elleboogbrace genoemd. Het doel van de brace is de arm ondersteuning te geven bij bewegingen. Er zitten zachte pads in, die de pijn binnenkant elleboog verminderen. Als je een brace hebt is het mogelijk om de arm voorzichtig te gebruiken zonder kans op overbelasting en slijtage. Het voordeel daarvan is, dat je je niet ziek hoeft te melden en zelfs voorzichtig kunt blijven sporten.