slijm tussen neus en keel

Slijm tussen neus en keel; zo kom je er vanaf

Heb je last van slijm tussen neus en keel? Je bent niet de enige, in Nederland zijn er veel mensen die in bepaalde mate hier last van hebben. Voor de één is het niets hinderlijks. Even het slijm doorslikken of even de keel schrapen en klaar is kees. De ander kan juist overmatig last hebben van slijm tussen neus en keel. In dat geval is het een stuk vervelender. Maar wat kun je hier tegen doen? In deze blog laten we je zien welke stappen je kunt ondernemen om slijm tussen neus en keel te verminderen. Na het lezen van dit artikel weet je wat je moet doen en zul je een stuk minder last hiervan hebben.

Is er sprake van een postnasale drip?

Bij sommige mensen is er sprake van een postnasale drip. Het is normaal dat de slijmvliezen in de neus en keel slijm produceren. Dit ervaren we allemaal en over het algemeen slikken we dit gewoon weg. De gemiddelde mens slikt meerdere liters slijm per dag door, dus uitzonderlijk is dit niet. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die last hebben van een te veel aan slijm. In dat geval kan er sprake zijn van een postnasale drip. Het is het equivalent van een loopneus, maar dan achterin je keel. In deze gevallen is een diagnose door een huisarts nodig. Vaak verhelpen neussprays een hoop van deze problemen.

Wat te doen tegen een normale hoeveelheid slijm tussen neus en keel?

Slijm tussen neus en keel kan als hinderlijk ervaren worden. Sommige mensen proberen dit slijm weg te werken door hun keel te schrapen. Echter is het zo dat geregeld schrapen en kuchen er voor kan zorgen dat de productie van het slijm toeneemt. Dit komt doordat kuchen en schrapen de slijmvliezen irriteren, wat leidt tot meer kuchen en schrapen. Hierdoor kun je last krijgen van je stem en het gevoel krijgen dat je continu een brok in de keel hebt. Probeer daarom overmatig kuchen en schrapen te vermijden en drink wat water als je het slijm niet goed weg krijgt. Ook honingen of een snoepje waarop je kunt zuigen kunnen helpen.

Een andere oplossing voor slijm tussen neus en keel is een zoutoplossing. Hierbij is het van belang dat je een zoutoplossing in de juiste concentratie maakt, zodat op een veilige wijze de holtes kunnen worden gespoeld. Een zoutoplossing zorgt er voor dat het slijm dunner wordt en dus ook eenvoudiger kan worden afgevoerd. Dik en taai slijm is immers moeilijker om af te voeren.