overbelasting enkel

Tips bij het voorkomen van overbelasting van de enkel

Het is een probleem dat geregeld voorkomt bij zowel fervente hardlopers als mensen die net beginnen met hardlopen: overbelasting van de enkel. Bij een overbelaste enkel merk je dat je veel meer last hebt van stijfheid en pijnen na het hardlopen. Hier kun je meerdere dagen last van hebben. Specifiek is het het enkelgewricht dat voor problemen zorgt. Dit is het onderdeel van je enkel dat je het snelst kunt overbelasten.

Dit is een probleem dat je het liefst wilt voorkomen en, als je er al last van hebt, goed tegen wilt gaan. Loop je hier namelijk te lang mee rond, dan kan dit leiden tot permanente schade aan het gewrichtskraakbeen. Lees daarom deze blog waarin we je meer vertellen over hoe je overbelasting van de enkel kunt voorkomen.

Preventief dragen van tape

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om het voorkomen van overbelasting van de enkel. Er zijn meerdere stappen die je kunt ondernemen. Eén hiervan is het preventief dragen van een tape of brace ter ondersteuning van de enkel. Dankzij deze ondersteuning wordt de kans op overbelasting van de enkel verkleind. Je kunt na het hardlopen ook de enkel koelen met ijs om pijnen, stijfheid en blessures te voorkomen.

Looptechniek en schoenen

Een andere oorzaak van overbelaste enkels is je looptechniek. Een slechte techniek kan een grotere impact hebben dan je wellicht zou verwachten. Vaak gaat een slechte looptechniek gepaard met te lange stappen. Deze lange passen zorgen er voor dat je jezelf te vaak te veel strekt. Hierdoor kun je last krijgen van pijnlijke enkels. Een looptechniek kan verslechterd worden als je enkelspieren zwak zijn dan wel uit balans zijn. Je kunt je looptechniek op meerdere manieren verbeteren, bijvoorbeeld door crosstraining te gaan doen. Je kunt ook eens praten met ervaren lopers om te ontdekken wat je kunt doen om jouw looptechniek te verbeteren.

Betere hardloopschoenen kopen

Tijdens het hardlopen maak je gebruik van speciale hardloopschoenen. Helaas blijkt in de praktijk dat niet iedereen de schoenen draagt die het beste bij hem of haar passen. Hierdoor kunnen je hardloopschoenen er voor zorgen dat je eerder te maken krijgt met overbelasting van je enkels. Vaak voel je dit al tijdens het hardlopen: je schoenen blijven oncomfortabel aanvoelen en je merkt simpelweg dat ze niet goed zitten. Je kunt natuurlijk meteen nieuwe hardloopschoenen kopen en hopen dat je nu wel de juiste schoenen hebt, maar je kunt ook een analyse laten maken door een specialist. Zo weet je zeker dat je meteen de juiste hardloopschoenen voor jou hebt. Ook dit kan in grote mate bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van je enkel.