uien bij verkoudheid

Uien bij verkoudheid helpt echt

Een officiële studie heeft nog nooit aangetoond dat het nuttig is, maar toch zijn er veel mensen die zweren bij het gebruik van uien bij verkoudheid. En waarom ook niet, want het middel wordt al eeuwenlang toegepast. Je hebt ‘s nachts het meest last van een verkoudheid, vooral de eerste dagen van de ziekte. Dan heb je een verstopte neus en dat zorgt ervoor dat het moeilijker is om te ademen. Als je plat ligt lijkt het of er extra druk in je hoofd ontstaat, waardoor de verstopping nog heftiger wordt ervaren. Uien bij verkoudheid zouden die druk kunnen verlagen, waardoor je een betere nachtrust hebt.

Hoe moet je uien bij verkoudheid gebruiken?

Om de verstopping van je neus te verminderen moeten rauwe uien worden gebruikt. Je moet die uien niet opeten, dus als je niet van rauwe uien houdt is dat geen reden om uien bij verkoudheid niet eens een keer uit te proberen. Voor het beste resultaat moet je een rauw ui doorsnijden. De beide helften leg je op een bordje, met de doorgesneden delen naar boven. Daardoor kunnen de geuren en sappen uit de uien zich goed verspreiden. Het bordje met de twee helften van de ui leg je naast het bed neer, liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het hoofdeinde.

Waarom helpen uien bij verkoudheid?

De reden waarom uien bij een verstopte neus voor verlichting zorgen moet worden gevonden in de geuren die uit de uien komen. Als je niet verkouden bent zijn dit geen aangename geuren. Sommige mensen krijgen er zelfs tranen van in hun ogen. Dat is op zich al een bewijs dat uien de luchtwegen beïnvloeden. Degenen die beter slapen met uien naast hun bed zeggen dat ze beter kunnen ademen. Van de doordringende geur van de uien hebben ze geen last. Dat komt doordat hun neus verstopt is als ze naar bed gaan.

Wetenschappelijk geen bewijs

Er is al meermalen geprobeerd om wetenschappelijk bewijs te vinden voor de werking van uien bij verkoudheid. Dat is niet gevonden, er is althans geen bewijs dat uien een genezend effect hebben op een verkoudheid. Het is echter best mogelijk dat de geuren verlichting geven bij het ademen. Dat kan worden toegeschreven aan de aromatische dampen. De conclusie die je kunt trekken is dat uien wel effect hebben op de nachtrust tijdens een verkoudheid, maar er niet voor zorgen dat je verkoudheid sneller over gaat.