vitamine tegen haaruitval

Vitamine tegen haaruitval, bestaat dat echt?

Als je haardos dunner wordt is dat voor veel mensen een reden om in de stress te schieten en meteen te grijpen naar vitamine tegen haaruitval. Dat is niet zo’n vreemde gedachte, want er worden allerlei supplementen aangeboden waarvan wordt gezegd dat ze haargroei bevorderen. Maar als je last krijgt van haaruitval is het niet verstandig om allerlei vitamines te slikken zonder eerst een arts te raadplegen. Want vaak is er een andere reden waarom je haardos dunner aan het worden is. Dan heeft het niet zoveel zin om vitamine tegen haaruitval te slikken.

De belangrijkste oorzaak van haaruitval

In verreweg de meeste gevallen worden dunner wordend haar en haaruitval veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Met name het hormoon testosteron speelt een rol bij haaruitval. De effecten zijn bovendien genetisch bepaald. Dus als je ouders hebt die vroeg kaal worden is de kans groot dat dat ook bij jou het geval zal zijn. Onderliggende ziektes kunnen ook zorgen voor een verstoring van de hormoonhuishouding. Als je last krijgt van haaruitval is het daarom goed om een huisarts te bezoeken, voordat je besluit allerlei vitamines in te nemen. De arts kan door middel van onderzoek vaststellen wat ten grondslag ligt aan jouw haaruitval.

Vitaminegebrek als oorzaak van haaruitval

Als je geen last hebt van veranderingen in de hormoonhuishouding dan kan er worden gezocht naar een andere reden voor de haaruitval. Ook dat moet worden gedaan door de huisarts. Een eenvoudige bloedtest kan een eventueel gebrek aan vitamines aan het licht brengen. Alleen als blijkt dat je daar last van hebt kan vitamine tegen haaruitval een oplossing zijn. Deze vitamines kunnen als vitamine supplementen worden ingenomen. Wees je er echter van bewust dat het maar heel zelden voorkomt dat haaruitval door een gebrek aan vitamines wordt veroorzaakt. Als je last hebt van haaruitval is de kans groot dat daar niets aan kan worden gedaan.

Is vitamine tegen haaruitval preventief te gebruiken?

De leveranciers van vitamine supplementen suggereren in hun advertenties dat het mogelijk is om door preventief vitamine tegen haaruitval in te nemen te voorkomen dat je je haren gaat verliezen. Daar is echter totaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Het kan geen kwaad als je extra vitamines wilt innemen, maar verwacht er met betrekking tot haargroei niet teveel van. De meeste mensen hebben overigens ook helemaal geen last van een tekort aan vitamines. Wie gewoon gezond eet krijgt voldoende binnen om de vitamine huishouding in balans te houden.

Conclusie

Op de vraag of vitamine tegen haaruitval echt helpt is het antwoord bevestigend. Als je last hebt van een gebrek aan vitamines, dan kan het innemen van extra vitamines helpen om je haardos in stand te houden. Het komt echter in Nederland maar heel zelden voor dat mensen een tekort aan vitamines hebben. Check daarom eerst bij je huisarts of dat bij jou het geval is. In alle andere gevallen heeft de haaruitval een andere oorzaak, waar je meestal mee moet leren leven. Preventief innemen van extra vitamine tegen haaruitval of zelfs ter bevordering van haargroei op kale plekken heeft dan ook totaal geen zin.