vocht in de knie

Vocht in de knie: zo kom je ervan af

Als je een blessure hebt in het kniegewricht zal dat in vrijwel alle gevallen tot uiting komen door het ontstaan van vocht in de knie. Het vocht is dus niet de oorzaak van het probleem, maar een signaal dat er een probleem zit in het kniegewricht. Deze problemen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Dat kan een val op de knie zijn of een klap op de knie. Daardoor raakt er iets beschadigd, waardoor de knie dik wordt. Ook overbelasting en slijtage zijn bekende oorzaken van het ontstaan van vocht in de knie.

Vocht in de knie behandelen

Als je een dikke knie hebt kun je eerst proberen om rust te houden. Vooral bij valpartijen en het stoten van de knie is de kans groot dat het vocht vanzelf verdwijnt. Meestal heb je daarna geen klachten meer. Je kunt dan concluderen dat er geen ernstige beschadiging van het kniegewricht heeft plaatsgevonden. Desondanks moet je na de periode van rust nog wel een tijdje voorzichtig aan doen met je knie, want anders zal het vocht terugkeren. Het is verstandig om in de eerste weken na het rusten gebruik te maken van een kniebrace om het gewricht te ontlasten.

Hoe krijgt een knie maximale rust?

Bij vocht in de knie is het belangrijk om het kniegewricht niet te belasten. Dat valt niet altijd mee, want je moet dagelijks toch altijd wel een klein eindje lopen, al is het maar naar het toilet. Probeer in elk geval om de zwelling is de knie zo snel mogelijk te beperken. Dat kan met ijs. Dat moet natuurlijk niet rechtstreeks op het vocht in de knie worden gelegd, maar in een ijszak. Als de zwelling na een paar dagen is afgenomen kun je heel voorzichtig proberen om de knie wat te bewegen. Wees vooral voorzichtig, want anders verstoor je het herstelproces.

Infectie bij vocht in de knie

Zoals je net al hebt begrepen moet je bij vocht in de knie heel voorzichtig te werk gaan. Als het been te snel weer wordt belast zal de zwelling terugkeren en moet je opnieuw beginnen. Bij ernstige ophopingen van vocht in de knie is er een kans op het ontstaan van infecties. Dat merk je meteen, want dan gaat de knie meer pijn doen en krijg je koorts. Aarzel niet om dan een arts in te schakelen. Voordat je er erg in hebt kan een infectie naar andere delen van het lichaam overslaan. Daar kun je heel ziek van worden. Een arts zal een infectie met medicijnen bestrijden.

Medicijnen tegen vocht in de knie

De medicijnen die in eerste instantie worden gebruikt om een infectie bij vocht in de knie te behandelen zijn gewone ontstekingsremmers. Die hebben als voordeel dat ze niet alleen de infectie te lijf gaan, maar ze zorgen ook dat eventuele koorts verdwijnt en dat de pijn minder hevig wordt. Bij zware infecties wordt een injectie met cortisone gebruikt. Artsen zijn hier echter terughoudend mee, want het middel heeft behoorlijk ernstige bijwerkingen. Als ook dat niet werkt moet je een operatie aan je knie ondergaan.

De laatste fase van herstel

Afhankelijk van de ernst van de onderliggende blessure bij vocht in de knie kan het wel enige tijd duren voordat het vocht uit de knie is verdwenen. Je moet echt wachten met het belasten van het kniegewricht totdat al het vocht weg is. Daarna kun je beginnen met oefeningen. Het is bij ernstige blessures verstandig om het herstel onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Vooral als je een operatie aan de knie hebt ondergaan is dat beter. De fysiotherapeut geeft je oefeningen waarmee je de knie geleidelijk aan weer volledig leert belasten.