voeding met veel eiwit

Voeding met veel eiwit

Eiwitten zijn enorm belangrijk voor organen, spieren, bloed en zenuwstelsel. Eiwit is namelijk een bouwstof en een voedingsstof. Voornamelijk sporters letten er goed op dat ze dagelijks genoeg eiwitten innemen. Dit heeft te maken met de spierschade tijdens het sporten. Door voldoende eiwitten te eten zorg je ervoor dat jouw spieren weer kunnen herstellen en op kunnen bouwen. In het lichaam worden eiwitten namelijk omgezet in aminozuren. Dit is dan ook de reden dat veel sporters kiezen voor voeding met veel eiwit. Toch zijn eiwitten ook heel belangrijk als jij geen sporter bent. Zo heeft een volwassen persoon dagelijks gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben iets meer nodig, bijvoorbeeld veganisten, vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Welke voeding bevat het meeste eiwit?

Eiwitten zijn in veel verschillende producten terug te vinden. Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten voornamelijk in peulvruchten, graanproducten, brood en noten. Dierlijke eiwitten vind je terug in vlees, melk, kaas, eieren en vis. Maar waar zitten nu de meeste eiwitten in? Er zijn verschillende eiwitrijke voedingsbronnen, zowel natuurlijk als dierlijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor magere kwark, kip, zalm, tonijn, rundvlees, ei, soja melk, zaden, noten, volkorenproducten of seitan, een eiwitrijke vleesvervanger.

Waarom heb je eiwitten nodig?

Voeding met veel eiwit is erg belangrijk om jouw lichaam te voorzien van belangrijke aminozuren. Deze aminozuren zorgen ervoor dat cellen opgebouwd worden en dat allerlei regelprocessen goed verlopen. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk om op gewicht te blijven. Dit komt onder andere doordat eiwitten goed verzadigen en helpen het spierweefsel in stand te houden. Daarnaast zorgt eiwit er ook voor dat je meer energie krijgt. Per gram levert eiwit 4 kilocalorieën. In het lichaam worden de aminozuren uit eiwit weer omgezet in glucose. Dit gebeurt voornamelijk als het lichaam over te weinig glucose beschikt, bijvoorbeeld omdat je lang niets meer hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten eet. Glucose zorgt ervoor dat jij weer energie krijgt en door kunt met de dag.

Hoeveel eiwit heb je per dag nodig?

Meestal haal je eiwit uit vis, vlees, ei, zuivel, noten en peulvruchten. Gemiddeld heeft een gezond persoon per kilogram ongeveer 0,83 gram eiwit per dag nodig. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op ongeveer 58 gram eiwit. De meeste mensen in Nederland krijgen genoeg eiwit binnen, waaronder ook sporters en vegetariërs. Een groot deel van de mensen eet zelfs meer eiwit dan nodig is. Mensen die niet genoeg eiwit binnen krijgen lopen de kans om ondervoed te raken. Dit zijn meestal ouderen. Het is dus verstandig om iedere dag voldoende eiwit binnen te krijgen, maar niet te veel of te weinig.

Eiwit tegen ziekten

Eiwit kan ook helpen bij verschillende ziekten. Zo is uit studie bijvoorbeeld gebleken dat eiwitrijke voeding in combinatie met veel fruit en groente en weinig verzadigde vetten kan leiden tot een lagere bloeddruk. Daarnaast is eiwit enorm belangrijk om botontkalking tegen te gaan en sterke botten te behouden. Het is nog niet bekend of eiwit de kans op kanker vergroot of verkleint.