wat is een loopneus

Wat is een loopneus en wat kun je er aan doen?

De vraag ‘wat is een loopneus’ is simpel te beantwoorden: je hebt dan voortdurend last van straaltjes vocht die uit je neus druppelen. Je bent bijna de hele dag in de weer met zakdoeken of tissues, maar echt helpen doet dat niet. Een loopneus is erg lastig, al is het in verreweg de meeste gevallen geen ernstige aandoening. Bij de vraag ‘wat is een loopneus’ moet ook aandacht worden besteed aan de oorzaken. Die zijn zeer divers. Een loopneus is echter in de meeste gevallen een bijwerking van een virus, een verkoudheid of een allergie.

Wat is een loopneus door verkoudheid?

In de wintermaanden is een loopneus vaak een aankondiging van een verkoudheid of een griep. Behalve dat er de hele dag druppels vocht uit je neus komen voel je je niet ziek. Na een dag of twee gaat de loopneus over in een verstopte neus. Dat duurt drie tot vier dagen en daarna krijg je last van dikker slijm uit je neus, dat gemakkelijk uit te snuiten is. Je kunt ervan uitgaan dat een verkoudheid die met een loopneus begint binnen een week tot tien dagen weer helemaal over is.

Loopneus door allergie

Als je zonder verkoudheidsklachten een loopneus hebt is het wat lastiger om de vragen ‘wat is een loopneus’ en ‘wat te doen tegen loopneus’ te beantwoorden. Wie gevoelig is voor allerlei stoffen in de lucht kan dat merken door een loopneus bij het wisselen van de seizoenen. De loopneus ontstaat door een sterke reactie op pollen, stuifmeel of gras dat aan het drogen is. Deze variant wordt vaak aangeduid met hooikoorts. Er zijn nog talloze andere oorzaken van een loopneus. Zoals zware inspanningen, koud weer, rook, sterke geuren, medicijnen of een scheefstaand neusschotje. Sommige van die oorzaken leiden tot een chronische loopneus.

Wat te doen tegen loopneus?

Er is enorm veel wat te doen tegen loopneus en om de overlast van een loopneus te verminderen, maar dat is voor een deel afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Als je heel vaak moet snuiten bij een beginnende verkoudheid kun je de neusgaten afsluiten met propjes toiletpapier of tissues. Er loopt dan minder vocht uit je neus. Dat is goed voor je slijmvliezen. Het is sowieso goed om te proberen zo weinig mogelijk te snuiten bij een loopneus. Een andere truc wat te doen tegen loopneus is pittig eten. Na het eten wordt de loopneus eerst erger, maar als het vocht uit je neus is verdwenen is de loopneus over.

Andere trucs

Als je na het beantwoorden van de vraag ‘wat is een loopneus’ een andere oorzaak dan verkoudheid hebt gevonden kun je op zoek naar een remedie. In het algemeen is het goed om bij een loopneus uit de buurt te blijven van sterke geuren, uitlaatgassen en chemicaliën. Het helpt ook om sterke temperatuurverschillen te vermijden. Roken, alcohol of drugs gebruiken wordt ook afgeraden. Een hete douche of een stoombad geven tijdelijk verlichting.