wat is goed tegen keelpijn

Wat is goed tegen keelpijn?

We worden allemaal wel een keer verkouden. De ene keer hebben we vooral een loopneus, terwijl we de andere keer continu hoesten en proesten. Een verkoudheidsvirus kan er voor zorgen dat je last krijgt van pijn in de keel. Dat is harstikke vervelend natuurlijk. Je kunt je er flink beroerd door voelen. Maar wat is goed tegen keelpijn? Het goede nieuws is dat je meerdere stappen kunt ondernemen om de pijn in je keel tegen te gaan. Dit verlicht de pijn en zorgt er met een beetje geluk voor dat je sneller van de keelpijn af bent. In deze blog vertellen we je wat goed is tegen keelpijn.

Genoeg drinken tijdens je verkoudheid

Het verkoudheidsvirus kan flink huis houden in je keel. Hierdoor kan je keel constant droog en geïrriteerd aanvoelen. Dat is een bijzonder vervelend gevoel. Daarom is het belangrijk dat je genoeg vocht tot je neemt. Doe je dit niet, dan wordt dit droge en vervelende gevoel alleen maar erger. Het is niet uitzonderlijk om acht tot tien glazen water per dag te drinken als je last hebt van je keel. Heb je wat meer zin in iets anders, dan is een theetje een goed alternatief. Hierbij kies je zelf de smaak die je het lekkerst vindt, waarbij een scheutje honing altijd een fijne toevoeging is voor je keel.

Voldoende rust

De effecten van een verkoudheid worden onderschat in ons land. Wij zien een verkoudheid nog altijd niet als een reden om meer rust te pakken. We werken door, ook al kunnen we ons door een verkoudheid alsnog flink beroerd voelen. Toch is het een aanrader om gedurende de dag meer rust te pakken en er tevens voor te zorgen dat je in de nacht voldoende slaap krijgt. Slaap en rust zijn essentieel voor het herstel.

Zoutoplossing

Een zoutoplossing is wellicht niet altijd even smaakvol, maar in de goede verhouding is het een uitstekende manier om slijm los te maken. Tijdens een verkoudheid maken de slijmvliezen in je keel en neus meer slijm aan. Hierdoor kan het zijn dat je meer moet kuchen en vaker je keel schraapt. Een zoutoplossing maakt het slijm los.

Warm douche

Stomen is altijd goed als je last hebt van een verkoudheid. Je kunt bijvoorbeeld een teil met een handdoek combineren, maar je kunt ook simpelweg een warme douche of een warm bad nemen. Dat voelt niet alleen lekker voor je hele lichaam, maar de stoom van het warme water hydrateert de droge keel. Hierdoor komt het slijm los. Een paar druppels fijn ruikende olie in je bad kan ook helpen (bijvoorbeeld eucalyptus).