Misschien heb je er wel eens van gehoord: het Cambridge dieet. Dit dieet werd bekend begin jaren-70 van de vorige eeuw. Dr. Alan Howard, een voedingswetenschapper aan de Cambridge universiteit in die periode, ontwikkelde dit niet onomstreden dieet. Maar wat houdt het nu precies in? En wordt het Cambridge dieet tegenwoordig nog gevolgd?
Het Cambridge dieet: toen en nu
Begin jaren 70 ontstond het Cambridge dieet zoals we dit nu kennen. Het is samengesteld door dr. Alan Howard in samenwerking met dr. Ian Mclean-Baird. Werd in beginsel het dieet voornamelijk in Engelse ziekenhuizen gehanteerd, in een later stadium -begin jaren 80- werd dit dieet uitgerold over meerdere Europese landen. Daar raakte het in de volksmond ook bekend als het 1 op-1 dieet. De telling 1 op-1 staat voor het niet tellen van calorieën, iets wat we normaliter natuurlijk wel altijd doen. Doordat de portie voeding dermate weinig calorierijk zijn is telling niet aan de orde.
Het dieet staat bekend om zijn wat straffe aanpak.
In principe wordt het Cambridge dieet onderverdeeld in 3 fases, te weten:
- De eerste fase waarin driemaal daags een maaltijdshake, soep en bijvoorbeeld wat pap gegeten mag worden. Tezamen bevatten deze kleine porties niet meer dan zo’n 500 of 800 calorieën (afhankelijk voor welke versie je kiest van het dieet). Voor volwassen personen is dit een zeer laag aantal dagelijkse benodigde hoeveelheid, aangezien vrouwen zo’n 2000 calorieën dagelijks nodig hebben en mannen zo’n 2500 calorieën gemiddeld. Tijdens deze eerste fase moet men veel water drinken; zo’n 2 liter per dag.
- De tweede fase bestaat uit het integreren van normale maaltijden binnen het dieet. Er wordt een balans gezocht tussen shakes, soepen en vaste maaltijden.
- Tijdens de derde fase komt de afronding tot stand en normaliseert het voedingspatroon zich, uniek afgestemd op de persoon in kwestie.
Bij het volgen van het echte Cambridge dieet wordt aangeraden dit 1 op-1 dieet te volgen onder begeleiding van een ervaren diëtist en consulent; iemand die zelf het Cambridge dieet heeft gevolgd. Deze persoon kan als ervaring- en voedingsdeskundige op professionele wijze de toepassing en levensfilosofie van het Cambridge dieet overbrengen en het proces begeleiden.
Hoe gezond is het Cambridge dieet?
Door het relatief snelle gewichtsverlies tijdens de eerste fase kunnen mensen last krijgen van een krachteloos en flauw gevoel, maar ook misselijkheidsklachten, hoofdpijn en spierverlies kunnen optreden. Daarnaast ligt het jojo effect op de loer; je verliest veel gewicht in korte tijd, maar kan ook weer snel in gewicht aankomen indien je in een later stadium terugvalt in je oude eetgewoontes.
Het Cambridge dieet vraagt om een zeer sterke discipline; ook en vooral ná het dieet zul je een permanente gedragsverandering m.b.t. je voedingspatroon in acht moeten nemen om je gewicht op peil te houden.
Tot slot
Het Cambridge dieet-instituut heeft zelf eigen shakes op de markt gebracht, deze zijn echter door de Consumentenbond niet uiterst positief beoordeeld met betrekking tot het hoge percentage suiker en het relatief lage aantal eiwitten. Bedenk dus vooraf goed waar je aan begint.