wat eten bij diarree

Wat moet je eten bij diarree?

Diarree gaat gelukkig in vrijwel de meeste gevallen snel over, maar alsnog is het bijzonder vervelend om hier last van te hebben. Het kan helpen om tijdens deze periode van enkele dagen beter te letten op wat je eet. Dit kan bijdragen aan het sneller verhelpen van diarree dan wel de heftigheid van de diarree te verminderen. Wat eten bij diarree? In deze blog vertellen we je er alles over.

Het belang van vezels

Diarree kan diverse oorzaken hebben. Soms heb je iets verkeerds gegeten of heb je last van een worm of parasiet. Maar ook een slecht onderhouden spijsvertering kan invloed hebben op de stoelgang. Je hebt vast al wel eens gehoord dat je 1.5 tot 2 liter water per dag dient te drinken, maar wat kun je op het gebied van eten doen tegen diarree? Zowel voor een goede spijsvertering als bij diarree is het van belang om veel vezels tot je te nemen. Het goede nieuws is dat er vele soorten voedsel zijn die je kunt verorberen die je kunnen helpen om meer vezels tot je te nemen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij.

Groente en fruit

Er zijn diverse soorten groente en fruit die vol zitten met vezels. Het is niet voor niets dat wordt aangeraden om minimaal twee stuks fruit en ongeveer 250 gram groenten te consumeren. Op het gebied van fruit is een banaan een goed voorbeeld van een product vol vezels. Daarnaast zijn verse dadels een aanrader op dit gebied. Op het gebied van groente zijn er veel opties. Zo kun je onder meer kiezen voor broccoli, zoete aardappel, andijvie, peulvruchten, artisjok, pastinaak en nog veel meer.

Volkorenproducten

Daarnaast kunnen volkorenproducten bijdragen aan een soepelere ontlasting tijdens de diarree. De vezels uit deze producten geven de ontlasting meer volume en stevigheid. Naast de hierboven genoemde groente en fruit is het daarom ook een aanrader om te kiezen voor volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en meer. In het geval van pasta loont het dus om te kiezen voor een alternatieve variant die gemaakt is van volkoren.

Overige tips

Tijdens de diarree is het aan te raden om de tijd te nemen voor je maaltijd. Help je spijsvertering een handje op weg. Je kunt meer de tijd nemen door je eten goed te kauwen. Daarnaast is het aan te raden om op regelmatige basis te eten. Sla sowieso geen maaltijden over en probeer strikte tijden te hanteren waarop je eet. Het ‘fijne’ aan diarree is dat je in principe kunt blijven eten wat je al at. Maar met de hierboven genoemde groente, fruit en volkorenproducten zul je deze periode hopelijk een stuk beter door komen.