Wandelen is natuurlijk hartstikke gezond, maar het is bijzonder vervelend als je hierdoor een blaar oploopt. Zelfs ervaren wandelaars kan het overkomen. Soms komt het door het wandelen van een te lange afstand, maar ook nieuwe of slecht passende schoenen kunnen voor blaren zorgen. Nu is de grote vraag: wat te doen tegen blaren? De één raad je aan om er gewoon mee door te lopen, terwijl iemand anders je aanraadt om de blaar door te prikken. Wat is de beste oplossing? Wat te doen tegen blaren? In deze blog vertellen we je er alles over.
Kun je blaren voorkomen?
Blaren voelen niet fijn aan. We kunnen ons voorstellen dat je daarom blaren liever voorkomt dan dat je ze moet genezen. Maar kun je überhaupt blaren voorkomen? Je zou natuurlijk minder kunnen lopen, maar waarom zou je opgeven wat je leuk vindt? Sowieso helpt het om goed passende schoenen te dragen. Dit verkleint de kans op de vorming van blaren. Sokken met absorberende eigenschappen die niet synthetisch zijn, zijn tevens een aanrader. Daarnaast kun je preventief blarenpleisters aanbrengen op plekken op je voet waarvan je weet dat ze gevoelig zijn. Let hierbij wel op dat dergelijke pleisters niet geschikt zijn voor langere afstanden.
Ik heb last van een blaar: wat te doen tegen blaren?
Er zijn meerdere soorten blaren. Een bloedblaar kun je het beste met rust laten en uit zichzelf laten helen. Daarnaast heb je gesloten blaren en open blaren. Bij een gesloten blaar kun je het beste niets doen. Geef de huid de tijd om uit zichzelf te herstellen. Laat genezing lang op zich wachten, dan is het altijd mogelijk om je huisarts of een pedicure te bezoeken. Zij weten hoe zij een gesloten blaar het beste aan kunnen pakken. Vaak wordt hierbij gekozen voor het openen van de blaar of het aanbrengen van een blarenpleister. Na het openen van de huid is goede desinfectie van groot belang, om ene ontsteking te voorkomen. Na een week ben je van de blaar af.
Daarnaast zijn er de open blaren. In tegenstelling tot een gesloten blaar is dit type blaar open, waardoor het nog meer van belang is dat de blaar goed schoongemaakt wordt met water en vervolgens afgedekt wordt met bijvoorbeeld een pleister of wat verband. Dit is de beste manier om een infectie tegen te gaan. Plak niet alleen de blaar af, maar ook het gebied rondom de blaar. Je wilt geen last hebben van geschuif. Het is aan te raden om iedere dag de pleister of het verband te vervangen. Dit minimaliseert de kans op de ontwikkeling van bacteriën en een infectie. Ook een open blaar herstelt veelal binnen een week.