wat te doen tegen koortslip

Wat te doen tegen koortslip?

De kans is aanzienlijk dat je wel eens te maken krijgt met een koortslip. Volgens de statistieken krijgt zo’n 30% tot 35% van de mensen hiermee te maken. Bovendien kan dit aantal nog groter zijn, aangezien er ook een hoop mensen zijn die het herpesvirus (het virus dat een koortslip veroorzaakt) bij zich draagt maar nooit last krijgt van een koortslip. Een koortslip voelt niet alleen heel onaangenaam, maar het is ook bijzonder besmettelijk. De meeste mensen hebben niet al te veel last van een koortslip, maar er zijn bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld zwangere vrouwen en baby’s) voor wie een koortslip wel een risico is. Daarom de vraag: wat te doen tegen koortslip? We nemen deze kwestie in deze blog nader onder de loep.

Kun je een koortslip voorkomen of verhelpen?

Een koortslip voorkomen is mogelijk. Dit wordt veroorzaakt door het herpesvirus. In dat geval moet je zien te vermijden om het herpesvirus op te lopen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je last van een koortslip, dan is er weinig wat je kunt doen. Er is (nog) geen wondermiddel waar mee je er voor kunt zorgen dat een koortslip binnen een dag verdwijnt. Helaas is er geen behandeling. Een koortslip verhelpen is een kwestie van afwachten. In het geval je echt veel last hebt van je koortslip, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten en het herstel van een koortslip te bespoedigen.

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Een behandeling is er dus niet, maar je kunt al wel stappen ondernemen als je het gevoel hebt dat je een koortslip gaat krijgen. Meestal ervaar je tijdens de eerste fase van een koortslip een branderig of tintelend gevoel. In dat geval is het mogelijk om een aciclovircrème aan te brengen. Dit is een antivirale crème die je tijdens deze fase zo’n vijf keer per dag op je lip dient aan te brengen. Dit is geen wondermiddel, maar alsnog kan het er voor zorgen dat je koortslip iets sneller dan normaal (gemiddeld tien dagen) over zal gaan. Deze crème is niet meer toe te passen als er al sprake is van blaasjes of korstjes.

In de fases na de beginfase ontstaan er blaasjes en vervolgens korstjes. Voor de blaasjes kun je gebruik maken van zinkoxide of zinksulfaat om de blaasjes in een rapper tempo te laten opdrogen. Een lidocaïne smeersel of crème helpt om het branderige gevoel te verminderen en zorgt voor een snellere droging van de blaasjes. In het geval van korstjes kun je het beste kiezen voor een neutrale crème. Dit versnelt het herstel niet per se, maar het zorgt er wel voor dat de korstjes wat aangenamer aanvoelen. Dat kleine beetje verlichting is fijn.