wat te doen tegen puistjes

Wat te doen tegen puistjes?

Vaak wordt gedacht dat puistjes alleen iets zijn waar je mee te maken krijgt tijdens de puberteit. Natuurlijk is dit voor veel mensen ook zo. Tijdens deze periode is de acne op zijn heftigst, onder meer door de veranderingen die plaatsvinden binnen onze hormonale huishouding. Als puber wil je maar wat graag weten wat je kunt doen tegen puistjes. Maar het is goed mogelijk dat je als volwassene alsnog te maken krijgt met puistjes. Dat is vervelend, zeker als je bijvoorbeeld net op de foto moet of iets dergelijks. Maar wat te doen tegen puistjes? In deze blog laten we je zien wat je kunt doen om puistjes tegen te gaan. Er is geen wondermiddel waarmee ze in één keer verdwijnen, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen.

Wat moet je zeker niet doen tegen puistjes?

Dit blog gaat over wat te doen tegen puistjes, maar er zijn ook een aantal dingen die je zeker niet moet doen als je last hebt van acne. Ten eerste kan het verleidelijk zijn om aan de puistjes te krabben. Dit lijkt wellicht een oplossing, maar dat is het niet. Het open krabben van puistjes kan juist leiden tot meer puisten. Bovendien leidt krabben tot kleine wondjes, die zich kunnen ontwikkelen tot kleine littekens. Zo kunnen puistjes je voor altijd tekenen. Dat wil je logischerwijs niet. Daarnaast kan het verleidelijk zijn om puistjes onder een hoop make-up te verbergen. De huid, en dus ook puistjes, kunnen hierdoor niet ademen en dit vergroot juist de kans dat je langer last hebt van acne. Ook dit is dus een afrader.

Welke middelen kun je gebruiken tegen puistjes?

Over het algemeen wordt aangeraden om specifieke middelen in te zetten tegen puistjes. Wie van ons heeft als puber niet gebruik gemaakt van Clearasil of een vergelijkbaar merk? Je moet niet rekenen op een resultaat dat binnen dagen te zien is. Bij de meeste middelen geldt dat het resultaat binnen vier tot zes weken zichtbaar is. Of je nu als puber of als volwassene geregeld met puistjes te maken hebt, deze middelen helpen en zijn de moeite waard om op dagelijkse basis te gebruiken. Hieronder zetten we de beste opties voor je op een rij.

BHA of AHA

Goede middelen tegen puistjes kunnen BHA en/of AHA bevatten. AHA staat voor alfa-hydroxyzuur, BHA is beta-hydroxyzuur. Puistjes kunnen om diverse redenen ontstaan, waaronder ontstoken of verstopte talgklieren. BHA gaat dit soort ontstekingen tegen en zorgt er daarnaast voor dat bacteriën verwijderd worden. AHA heeft een vernieuwende werking op de huid en zorgt er daarnaast voor dat vocht beter wordt vastgehouden. Middelen met BHA of AHA zijn hierdoor perfect voor mensen met een droge of gevoelige huid. BHA en AHA zijn vaak terug te vinden in een exfoliant. Gebruik exfoliants één keer per dag, het liefst ’s avonds.

Benzoylperoxide

Daarnaast kunnen middelen die benzoylperoxide bevatten een positief effect hebben op een huid die geteisterd wordt door puistjes. Niet voor niets raden specialisten middelen met deze stof aan. Bijkomend voordeel is dat je geen recept nodig hebt om een middel met benzoylperoxide te kunnen aanschaffen. Benzoylperoxide heeft meerdere positieve effecten op de huid. Zo gaat het de verdikking van de bovenste huidlaag tegen, maar het doet meer dan dat. Zo worden ontstekingen geremd en worden bacteriën tegen gegaan. Na zes weken zie je het resultaat.

Tretinoïne en adapaleen

Een andere stof die een positief effect kan hebben op acne is retinoïde. Deze stof is terug te vinden in middelen zoals tretinoïne en adapaleen. Adapaleen is een vaste substantie verkrijgbaar, terwijl je bij tretinoïne de keuze hebt tussen een crème of een lotion. Belangrijk om te weten is dat je zowel tretinoïne als adapaleen alleen op recept kunt verkrijgen. Deze middelen zijn niet een optie voor je als je zwanger bent.