wat te doen tegen stress

Wat te doen tegen stress?

Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt: wat te doen tegen stress? Stress is iets waar we allemaal wel eens in bepaalde mate mee te maken krijgen. Dit is vervelend, maar meestal duurt stress maar voor korte duur. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Het is knap vervelend als stress je leven op een negatieve manier beïnvloedt. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om stress tegen te gaan. Wat te doen tegen stress? We vertellen het je hieronder.

Wat veroorzaakt de stress?

We krijgen allemaal wel eens te maken met een beetje stress. Je voelt wat (gezonde) spanning voor een presentatie of je hebt een beoordelingsgesprek bij je baas. Na deze spannende momenten is de stress meestal ook weer snel verdwenen. Echter kan er in sommige gevallen sprake zijn van langdurige stress. De spanningen duren lang en verdwijnen nooit helemaal. Het kan zijn dat je last hebt van problemen thuis of op de werkvloer. Of er kan iets anders aan ten grondslag liggen. Het is altijd nuttig om na te gaan wat er exact voor zorgt dat je zoveel stress ervaart. Als je weet wat het veroorzaakt, is het ook gemakkelijker om de bron van stress aan te pakken.

Ontspanningsoefeningen

Een kenmerk van stress is dat je continu last hebt van spanning en dat je ontspannen lastig vindt. De boog blijft strak staan. Gelukkig zijn er een aantal technieken die je kunnen helpen om rustiger te worden. Door oefeningen te doen, kun je jezelf leren ontspannen. Daarnaast kan het nuttig zijn om mindfulness te oefenen dan wel te beginnen met mediteren. Ook dit heeft een flink ontspannende werking op veel mensen. Tevens kan een onregelmatig leven bijdragen aan stress. Hoe regelmatiger je leeft, hoe meer je weet wat je planning is en hoe meer je stress kunt vermijden. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om stress tegen te gaan.

Zorg beter voor jezelf

Tijdens drukkere periodes of tijden van depressie kan het moeilijk zijn om goed voor jezelf te zorgen. Toch is goed voor jezelf zorgen een uitstekende manier om stress te vermijden en ontspanning te vinden. Sport is hier een goed voorbeeld van. Door meer te bewegen zul je al snel merken dat de stress in je leven afneemt. Bovendien is sport een uitstekende uitlaatklep voor dergelijke problemen. Ook een goede nachtrust kan iemand met stress baten. Vergeet daarnaast niet om gezond te eten. Ongezond eten kan gevoelens van stress en angst verergeren. Alcohol en drugs moet je ook absoluut vermijden als je veel last hebt van stress. Deze stappen zullen je helpen om beter om te gaan met de stress in je leven.