bijwerkingen vitamine d

Welke bijwerkingen van vitamine D zijn er?

Het is algemeen bekend dat het in de wintermaanden goed voor de gezondheid is om vitamine D in te nemen, maar hoe zit het met de bijwerkingen vitamine D? Van andere supplementen is bekend dat daar nauwelijks bijwerkingen bij kunnen optreden. Bij vitamine D kan dat wel. Dat komt doordat je een te hoge dosis vitamine D in het lichaam kunt krijgen, met nare bijwerkingen vitamine D. Andere vitamines zijn in water oplosbaar. Als je daarvan teveel inneemt worden die met de urine weer uitgescheiden. Vitamine D lost op in vet en wordt opgeslagen in de vetcellen.

Veroorzaakt een overdosis vitamine D meteen problemen?

Als je teveel vitamine D hebt ingenomen hoef je daar niet meteen last van te krijgen. Bijwerkingen vitamine D hoeven zich dus niet te openbaren in de weken na de inname, want de vitamine blijft in de vetcellen zitten. Pas als de cellen door de lever en de nieren worden geactiveerd kunnen er merkbare bijwerkingen optreden. Het is daarom bij vitamine D belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden. Als je twijfelt over de hoeveelheid vitamine D die je in moet nemen is het goed om daarvoor een arts te consulteren.

De bijwerkingen vitamine D op een rij

Een overdosis vitamine D zal ertoe leiden dat je te maken krijgt met een te hoge calciumspiegel. Dat kan een aantal vervelende gevolgen hebben. Bekende bijwerkingen vitamine D zijn jeuk en huiduitslag, hoofdpijn, duizeligheid, maag- en darmklachten, misselijkheid, diarree, hartkloppingen, spierpijn, pijn in de botten en een droge mond. Er zijn nog wel meer klachten bekend, maar die komen veel minder vaak voor. Als je de volledige lijst met bijwerkingen wilt zien kun je die vinden in de bijsluiter bij het vitamine D supplement dat je hebt ingenomen.

Problemen met vitamine D voorkomen

In de praktijk komt het maar zelden voor dat bijwerkingen vitamine D zich openbaren. Wie zich houdt aan de aanbevolen doseringen loopt hoegenaamd geen risico op problemen. Je kunt het beste een supplement gebruiken dat dagelijks moet worden ingenomen. Vitamine D is immers ook in varianten verkrijgbaar die maandelijks moeten worden ingenomen. De concentratie is dan echter zo groot, dat als je je vergist en twee keer een dosis inneemt, de kans op bijwerkingen vitamine D een stuk groter wordt. Onthoud ook, dat het niet nodig is om een vergeten dosis te compenseren bij een volgende inname.