welke noten zijn gezond

Welke noten zijn gezond?

Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt: welke noten zijn gezond? Als je kijkt naar wat men aanraadt in de Schijf van Vijf, dan zie je dat noten op dagelijkse basis aangeraden worden. Ze maken onderdeel uit van een gezond en gebalanceerd dieet. Ten minste, de gezonde noten. Maar welke noten zijn gezond? Dat gaan we in deze blog bekijken. Noten kunnen onder meer een positief effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten en andere soorten chronische ziektes. Het loont dus zeker de moeite om te bekijken wat de gezondste noten van dit moment zijn.

Ongezouten noten

Het aanbod op het gebied van gezonde noten is immens. Daarom is het goed om te weten op welke factoren je dient te letten als je noten gaat kopen. Ten eerste dien je altijd te kiezen voor ongezouten noten. Gezouten noten zijn minder gezond. Daarentegen zijn vrijwel alle ongezouten noten en pinda’s goed voor je. Daarnaast zijn ongebrande noten net wat gezonder dan gebrande noten. Dit komt doordat gebrande noten gefrituurd zijn in olie en hierdoor net wat meer vet bevatten. Het verschil is miniem, maar alsnog belangrijk genoeg om het te vermelden. Bij geroosterde noten is er geen olie aan te pas gekomen.

Cashewnoten

Eén van de populairste soorten noten behoort ook meteen tot de gezondste noten van dit moment: de cashewnoot. Deze noot bevat voornamelijk onverzadigde vetten, de goede soort vetten dus. Daarnaast is de cashewnoot rijk aan verschillende soorten vitamine B. Tevens zijn vitamine E en vitamine K aanwezig in de cashewnoot. Ook zitten cashewnoten vol met essentiële mineralen.

Walnoten

Walnoten maken geregeld onderdeel uit van heerlijke recepten. Zo is het goed mogelijk om wat walnoten toe te voegen aan een pasta, bijvoorbeeld een lekkere pesto. Maar ook in maaltijdsalades zijn walnoten geregeld terug te vinden. Dit komt doordat ook walnoten behoren tot de gezondste noten van dit moment. Walnoten bevatten onder meer ijzer, vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine B1. Daarnaast verlaagt deze noot het LDL-cholesterol.

Pistachenoten

Daarnaast kun je ook met een gerust hart kiezen voor pistachenoten. Deze noten zijn lekker van zichzelf, maar ze zijn ook een geweldige aanvulling voor bijvoorbeeld salades. Pistachenoten zijn zo gezond omdat ze ten eerste vol zitten met vitamines zoals onder meer vitamine E, B1 en B6. Daarnaast zit is een pistachenootje vol antioxidanten. Aangetoond is dat deze noten een positief effect hebben op de sterkte van je botten. Bovendien zijn pistachenoten ook nog eens goed voor je hart en kunnen ze je helpen om af te vallen. Genoeg redenen dus om ook voor de pistachenoot te kiezen.