zijn afslankpillen gevaarlijk

Zijn afslankpillen gevaarlijk?

Als jij graag wilt afvallen heb je vast wel eens aan afslankpillen gedacht. Afslankpillen zouden jou moeten helpen bij het afvallen. Je kunt afslankpillen kopen bij de apotheek, drogist, supermarkt of op internet. Meestal worden ze voor, na of in plaats van een maaltijd ingenomen. In afslankpillen zitten veel verschillende stoffen die het energieverbruik zouden moeten verhogen, lichaamsvet zouden moeten verbranden en het hongergevoel zouden moeten verminderen. Eigenlijk klinkt het te mooi om waar te zijn. En dat is waarschijnlijk ook zo. Maar zijn afslankpillen gevaarlijk, of kan het geen kwaad om ze een keer te proberen?

Werken afslankpillen volgens wetenschappelijk onderzoek?

Er is nog niet overtuigend aangetoond of afslankpillen echt werken. Zo varieert het wetenschappelijk onderzoek naar de werkzame ingrediënten vaak in kwaliteit en opzet en is de werking soms alleen maar onderzocht bij dieren of in een laboratorium. Of afslankpillen dus echt werken is maar de vraag. Toch is het niet verstandig om afslankpillen zomaar te proberen. Afslankpillen kunnen namelijk behoorlijk schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Het gebruik van afslankpillen kan namelijk vervelende bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kan ook jouw hartslag of bloeddruk verhogen.

Negatieve effecten voor de gezondheid

Afslankpillen zijn nog gevaarlijker als je ze niet volgens het voorschrift gebruikt. Zo kan het slikken van meer pillen dan de aanbevolen hoeveelheid zeer gevaarlijk zijn. Het is daarom verstandig om altijd goed op te passen bij het gebruik van laxerende middelen. Dit is belangrijk omdat de opnamen van essentiële voedingsstoffen verstoord kan worden. Hierdoor kan er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan, wat negatieve effecten heeft voor de gezondheid. Daarnaast kunnen afslankpillen ook reageren met andere medicatie die mogelijk geslikt wordt. Hierdoor kan de medicatie bijvoorbeeld minder goed opgenomen worden, of juist versneld opgenomen worden. Tot slot zitten er vaak meerdere ingrediënten in afslankpillen. De combinatie van deze ingrediënten is niet altijd grondig getest, waardoor eventuele risico’s niet goed in te schatten zijn.