ontstoken elleboog

Zo kom je van een ontstoken elleboog af

Eén van de meest voorkomende klachten van een arm is een ontstoken elleboog. Je hebt dan een ontsteking aan de punt van je arm. Dat wordt ook wel een slijmbeursontsteking genoemd. De slijmbeurs is een zakje met een soort glijmiddel, dat nodig is om de pezen en gewrichten soepel langs elkaar te laten bewegen. Als je bij een val of een harde botsing op je elleboog terecht komt kan het zakje beschadigen, waardoor het slijmvlies ontsteekt. Ook langdurig leunen op de elleboog en een infectie kunnen leiden tot een slijmbeursontsteking.

Een ontstoken elleboog herkennen

Je kunt een ontstoken elleboog zelf gemakkelijk herkennen. De huid op de punt van de elleboog kleurt rood en je hebt voortdurend pijn, ook als je de arm niet beweegt. Als je je arm gaat gebruiken zal de pijn heviger worden. Als je daarnaast een wondje op de elleboog hebt of last krijgt van koorts is het belangrijk om snel naar een arts te gaan. De kans is dan erg groot dat je een infectie hebt. In dat geval moet de behandeling van de ontstoken elleboog zo snel mogelijk wordt gestart, om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt. Het kan ook zijn dat je door overbelasting pijn hebt aan de binnenkant van de elleboog.

Behandeling van een ontstoken elleboog

De beste manier om een slijmbeursontsteking te behandelen is rust te nemen. Om te pijn te verlichten worden soms pijnstillers voorgeschreven. Ook een ijskompres en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn te verminderen. In het geval van zeer ernstige pijnklachten kan de ontsteking worden aangeprikt om de ontsteking leeg te laten zuigen. Je moet bij een slijmbeursontsteking niet ongeduldig zijn en de arm te snel weer willen gebruiken. Normaal gesproken duurt het wel enkele weken voordat de ontsteking is verdwenen. Als de klachten niet verdwijnen kan het nodig zijn om de ontsteking door middel van een operatie te verwijderen.

Operatie van een slijmbeursontsteking

Artsen zullen niet snel overgaan tot het opereren van een ontstoken elleboog. Het is geen moeilijke operatie, maar de impact is veel groter dan wanneer de ontsteking op een andere manier verdwijnt. Een operatie van een ontstoken elleboog is dus het laatste redmiddel. In vrijwel alle gevallen kan de operatie poliklinisch worden uitgevoerd, dus je hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. Bij de operatie wordt de elleboog opengesneden en zal de slijmbeurs worden verwijderd. Daarna wordt de wond gehecht en mag je weer naar huis. Het is verplicht om iemand mee te nemen om je van en naar het ziekenhuis te begeleiden.

Herstel na een slijmbeursoperatie

Voor het herstel na een operatie van een ontstoken elleboog wordt een week of vier gerekend. Na de eerste twee weken is de huid al voldoende hersteld om de hechtingen te laten verwijderen. Dat kan door de huisarts worden gedaan. Je mag de arm na vier weken weer volledig gebruiken en maximaal belasten. Tijdens het herstel na de operatie is het nodig om oefeningen te doen. Die worden meegegeven door de behandelend arts. Een operatie van een ontstoken elleboog is niet helemaal zonder risico. Er kan een infectie ontstaan, die met medicatie moet worden bestreden.