slijm in keel door stress

Zo ontstaat slijm in de keel door stress

Stress heeft op meerdere manieren invloed op ons lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je tijdens stressvolle periodes waziger ziet, omdat de spieren van je ogen strakker staan dan normaal. Maar ook extra slijm in keel door stress komt geregeld voor. Het toont eens te meer aan hoe groot de invloed van stress kan zijn, zowel op mentaal als op fysiek vlak. Je kan hierdoor te maken krijgen met diverse mankementen, en een surplus aan slijm in de keel is hier een goed voorbeeld van. In deze blog vertellen we je meer over hoe slijm in de keel door stress kan ontstaan.

Hoe ontstaat slijm in de keel door stress?

Het gevoel dat je te veel slijm in je keel hebt wordt ook wel omschreven als een brok in je keel hebben. Dit is een onaangenaam gevoel, omdat je continu het gevoel hebt dat er iets in je keel zit. Je probeert dit weg te slikken, te kuchen of te schrapen, maar het lukt maar niet. Dat gevoel van een brok in je keel blijft. Eén van de oorzaken van het gevoel van een brok van slijm in je keel is stress. Extra slijm in de keel door stress komt bij veel mensen voor. Het is een onschuldig iets, maar alsnog kan het als vervelend ervaren worden.

Stress kan op meerdere manieren er voor zorgen dat er meer slijm in de keel zit. Ten eerste zorgt een langere periode van stress er voor dat spieren door je gehele lijf strakker staan. Je hebt fysiek het gevoel dat er spanning op je lichaam staat en dit klopt ook. Ook de spieren in de nek kunnen hierdoor meer aangespannen zijn, wat je het gevoel geeft van een brok in de keel. Daarnaast kan stress er voor zorgen dat je meer last hebt van je maag. Je hebt bijvoorbeeld eerder last van maagzuur. Maagzuur heeft ook een effect op je slokdarm en je keel. Hierdoor wordt er meer slijm geproduceerd en heb je eerder het bekende brok in je keel gevoel.

Daarnaast kan het zijn dat je door stress een aantal tics heftiger gaat uitvoeren. Vaak proberen mensen door te kuchen en hun keel te schrapen de slijmvorming in de keel tegen te gaan. Echter zorgt kuchen en schrapen er voor dat de slijmvliezen geïrriteerd raken en dus meer slijm produceren. Dit werkt averechts. Tijdens perioden van stress kun je daarom het beste zo min mogelijk kuchen en schrapen. Drink liever wat water als je het gevoel blijft houden dat je last hebt van een brok in je keel.